Održan koncert u čast majke Tereze

U ČAST majke Tereze, koja će biti proglašena blaženom 19. listopada u Rimu, večeras je u dvorani zagrebačkog kazališta "Komedije" održan koncert koji su organizirali albansko Veleposlanstvo u hrvatskoj i Albanska katolička misija u Zagrebu.

Njezino proglašenje blaženom bit će i kruna 25. obljetnice pontifikata pape Ivana Pavla II. čija proslava počinje 16. listopada, na dan njegova izbora za papu.

Prije početka koncerta, kome su nazočili najviši državni dužnosnici i diplomati u Zagrebu, albanski svećenik don Lushi Gjergji, najpoznatiji životopisac majke Tereze, govorio je o životu buduće blaženice koja je sav svoj život posvetila odbačenim osobama pritisnutima patnjom, boli, siromaštvom, i osamljenošću.

Lushi je podsjetio kako je veličanstven sprovod Majke Tereze u rujnu 1997. ujedinio cijeli svijet, a svojom vjernosti prema Bogu i čovjeku, svojim životom i djelom pokazala je kako je ljubav besmrtna, istaknuo je don Lushi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nastupa Katedralnoga mješovitog zbora pod ravnanjem Vladimira Babuša na koncertu su sudjelovali i najpoznatiji albanski umjetnici, sopranistica Suzana Frasheri, tenor Kastriot Tusha, violinist Ibrahim Madhi i pijanistica Kristina Laco. Izveli su Verdijeva, Bachova, Rahmanjinovova, Lecharova, Vivaldijeva te djela albanskih skladatelja.

Majka Tereza (Agnes Gonxhe Bojaxhiu) rođena je u katoličkoj albanskoj obitelji u Skopju 1910. Ta misionarka ljubavi, kakvu ju je poznavao cijeli svijet, u 18. godini počela je redovnički život pod utjecajem isusovaca. Osnovala je u Calcutti (1948.-1950.) družbu Sestara misionarki ljubavi, koje djeluju diljem Indije i na svim kontinentima zajedno s ostalim redovnicama otvarajući brojna prihvatilišta za bolesne i siromahe, a posebice za gubavce. Majka Tereza dobitnica je Nobelove nagrade za mir 1979., nagrade za mir Ivana XXIII., nagrada indijske i filipinske vlade (1972. i 1980.).

Koncertu su nazočili i predsjednik države Stjepan Mesić, potpredsjednik Vlade Goran Granić, članovi diplomatskog zbora, albanski vjernici u Zagrebu i drugi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara