održana 29. škola biološke antropologije

Međunarodni znanstveni skup 29. škola biološke antropologije pod nazivom "Pretpovijest Europe: Antropološka perspektiva" održan je danas u prostorijama Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) u Zagrebu.

Predavanja za studente Filozofskog i Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu održali su profesori s britanskog Sveučilišta Cambridge Preston T. Miracle, John E. Robb i Marie Louise Sorensen.

Studenti su tako slušali o prehrani i pripremi hrane u neandertalskim društvima, promjenama u neolitiku te nalazima bogatu grobu u rano brončano doba u Leubingenu u Njemačkoj.

Govoreći o prehrani u neandertalskim društvima, prof. Miracle dao je i kratak prikaz kako je to u spomenuto vrijeme izgledalo i u Krapini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Otvarajući skup, glavni tajnik Organizacijskog odbora Pavao Rudan podsjetio je kako se takvi skupovi priređuju redovito svake godine od 1975. i kako se nisu prekidali ni u Domovinskom ratu. Dodao je i kako su organizatori skupova uvijek na te skupove uvijek mogli dovesti najuglednije profesore sa stranih sveučilišta.

Današnji su skup priredili Hrvatsko antropološko društvo, Institut za antropologiju, Hrvatsko društvo za medicinsku antropologiju pri Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatska akademija medicinskih znanosti i Komisija za medicinsku antropologiju i epidemiologiju pri Međunarodnoj uniji antropoloških i etnoloških znanosti.

Ovogodišnja Škola biološke antropologije održana je uz potporu Ministarstva znanosti i tehnologije Republike Hrvatske.

(Hina) sdju ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara