Održana komemoracija u počast ubijenoj ministrici Anni Lindh

DJELO brutalno ubijene švedske ministrice vanjskih poslova Anne Lindh bit će nastavljeno, ali nitko ne može popuniti njezino mjesto, izjavio je u petak švedski premijer Goran Persson na komemoraciji u Stockholmu.

"Teško se priviknuti da Anne više nema. Izgubili smo je, a prihvaćanje toga uistinu je bolno. Okupili smo se kako bismo podijelili našu bol, ali i sretne uspomene na nju", rekao je Persson.

Na ceremoniji u Gradskoj vijećnici u nazočnosti švedske kraljevske obitelji okupilo se 1.300 uzvanika, od kojih oko 80 visokih stranih gostiju. Posljednju počast Anni Lindh u ime EU-a došli su odati predsjednik Europske komisije Romano Prodi, povjerenik za vanjske poslove Chris Patten i visoki predstavnik za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Ministri vanjskih poslova gotovo svih europskih zemalja, među kojima Njemačke, Francuske, Britanije i skandinavski premijeri nazočili su komemoraciji. Hrvatsku je na komemoraciji koju je

organizirala švedska vladajuća Socijaldemookratska stranka i obitelj Anne Lindh predstavljao ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Američki državni tajnik Colin Powell otkazao je svoj dolazak zbog katastrofalnih posljedica uragana Isabel koji je pogodio istočnu obalu.

Nazočnima na komemoraciji obratio se u ime EU-a Chris Patten koji je u svom govoru rekao da je Anna Lindh bila "žena koja je voljela svijet i koju je svijet volio" te da će ostati zapamćena po svojoj humanosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona nije imala problema kada je koristila riječi etika i vanjska politika u istoj rečenici, istaknuo je.

Na ceremoniji su također govorili grčki ministar vanjskih poslova Georgios Papandreou i povjerenica Europske komisije za okoliš Margot Wallstrom, koja je bila bliska prijateljica i politička saveznica Anne Lindh.

Komemoracija je održana uz jake mjere sigurnosti.

Naoružana policija potpuno je zatvorila središte Stockholma gdje se nalazi Gradska vijećnica zbog straha od mogućih terorističkih napada budući da, kako se nagađa, nije isključeno da je al Qaeda povezana s ubojstvom Lindh.

Posvuda po gradu stoje slike ministrice okićene cvijećem - ispred ministarstva, vlade i robne kuće NK u kojoj je brutalno ubijena prošlog tjedna.

Per-Olof Svensson (35), glavni osumnjičeni za ubojstvo, bit će, kako se neslužbeno doznaje zadržan u pritvoru jos tjedan dana. Rezultati DNK su gotovi, ali jos nisu objavljeni.

Anna Lindh bit će pokopana u subotu u krugu obitelji i najbližih prijatelja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara