Održana sjednica Skupštine Srbije

SKUPŠTINA Srbije održala je danas, povodom jučer uvedenog izvanrednog stanja, kratku sjednicu, na kojoj su prisustvovali svi zastupnici osim zastupnika Srpske radikalne stranke haaškog optuženika Vojislava Šešelja.


Potpredsjednica Skupštine Srbije Gordana Čomić pročitala je zastupnicima Naredbu o posebnim mjerama koje se primjenjuju za vrijeme izvanrednog stanja, kojima se ograničavaju određene slobode i prava čovjeka i građanina utvrđene Ustavom Srbije, te utvrđuju posebne nadležnosti državnih organa za vrijeme izvanrednog stanja.

Posebne mjere predviđaju da radnici MUP-a mogu prinudno dovesti i do 30 dana zadržati u službenim prostorijama osobu koja ugrožava sigurnost drugih građana ili sigurnost Republike, o čemu se donosi rješenje, na koje se može izjaviti žalba ministru unutarnjih poslova, a privedena osoba nema pravo na branitelja u smislu Zakona o kaznenom postupku.

Ministar unutarnjih poslova može privremeno ograničiti ili zabraniti kretanje osoba na javnim mjestima ili određenim područjima, kao i narediti pojedincima boravak u mjestu prebivališta ili boravišta s obvezom javljanja organima MUP-a. Ministar može narediti i zatvaranje svih prilaza određenom prostoru ili objektu, ili onemogućavanje napuštanja tog prostora ili objekta bez odobrenja.

Mjere podrazumijevaju da direktor Sigurnosno-informativne agencije (BIA) može prema određenim fizičkim ili pravnim osobama poduzeti određene mjere kojima se odstupa od načela nepovredivosti tajne pisama i drugih sredstava komunikacije i bez odluke nadležnog suda. Također, ovlaštena službena osoba može ući u tuđi stan i druge prostorije i bez odluke nadležnog suda, ako je to neophodno radi otkrivanja i hvatanja učinitelja kaznenih djela s elementom organiziranog kriminala, nalaženja tragova tih kaznenih djela i predmeta važnih za kazneni postupak.

Mjerama je suspendirano pravo na štrajk, na sazivanje i održavanje zborova i drugih javnih okupljanja građana koja podliježu prethodnoj prijavi MUP-u. Osim toga, zabranjeno je političko, sindikalno i drugo djelovanje čiji je cilj ometanje i spriječavanje primjene mjera za vrijeme izvanrednog stanja.

Zabranjuje se i javno obavještavanje, distribuiranje tuska i drugih obavještenja o razlozima za proglašavanje izvanrednog stanja, osim prenošenja službenih priopćenja nadležnih organa.

Izvanredno stanje u Srbije proglašeno je jučer, odlukom vršiteljice dužnosti predsjednika Republike Nataše Mićić, a na prijedlog Vlade Srbije.

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara