održana tribina o knjizi ive andrića "priča iz japana i druge odabrane"

Izlazak iz tiska knjige Ive Andrića "Priča iz Japana i druge odabrane (1919.1941.)", u izdanju zagrebačke izdavačke kuće "Konzor", bio je povod večerašnje tribine u Matici hrvatskoj, održane u organizaciji zagrebačke podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak. L

Profesorica sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta Jadranka Brnčić govorila je o dva eseja objavljena među pričama u knjizi: "Pjesma nad pjesmama" i "Legenda o Sv. Francisku iz Asizija".

Kako je pojasnila Brnčić, riječ je o Andrićevim tekstovima koji se dotiču kršćanske duhovnosti, a u tim njegovim bilješkama, smatra Brnčić, "ponajviše doznajemo o Ivi Andriću samom".

"Pjesma nad pjesmama" u Bibliji je zapisana najvjerojatnije u petom stoljeću prije Krista i ne govori o Bogu, već se služi jezikom strastvene ljubavi i uvijek je izazivala čuđenje, ono isto kakvo je izazvala i u Andrića, istaknula je Brnčić.

U eseju "Legenda o Sv. Francisku iz Asizija" Andrić opisuje život svetoga Franje Asiškog, rekla je Brnčić. Po Andriću, sv. Franjo je jedna od najmarkantnijih pojava u duhovnom životu svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O pričama objavljenima u knjizi govorio je profesor sa Filozofskog fakulteta Kruno Pranjić.

Pranjić je napomenuo da su u knjizi objavljene 23 priče. Dodao je kako su poredane kronološki po godini kada su nastale od kojih je prva, "Priča iz Japana", napisana 1919. Tematski riječ je o pričama koje prikazuju život svih četiriju bosanskih etnokonfesionalnih skupina (katoličke, muslimanske, pravoslavne i židovske), kazao je Pranjić.

Uz bilješku o Andrićevu životu, knjiga donosi i izvatke iz Andrićeva govora prigodom primanja Nobelove nagrade za književnost u Stockholmu 10. prosinca 1961.

Odabrane tekstove iz Andrićevih djela interpretirao je glumac kazališta "Komedija" Vinko Kraljević.

Tribina je održana u dvorani Matice hrvatske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara