Održana utemeljiteljska sjednica Savjeta za nacionalne manjine

DIO ČLANOVA Savjeta za nacionalne manjine danas je na utemeljiteljskoj sjednici tog tijela, izrazio sumnju da će se izbori za vijeća i predstavnike nacionalnih manjina, zakazani za 18. svibnja, moći održati na kvalitetan način.

Manjine nisu spremne da 18. svibnja iziđu na izbore, ocijenio je Furio Radin, tumačeći da Vladine odluke i naputci o izborima ne govore kako će se oni provesti, nije određen rok za izbornu kampanju, predizbornu šutnju itd. i stoga je zatražio odgodu izbora.

Zdenka Čuhnil upozorava da ni za dopunske izbore za lokalna vijeća, koji još nisu raspisani, nije jasno tko će ih provesti, ni tko će glasovati. Radin dodaje da mnoge općine i gradovi, iako su morali, još nisu promijenili statute.

Siniša Tatalović predlaže da se vidi postoji li mogućnost da se izbori provedu zajedno s parlamentarnim. Izbori sa Sabor i nisu tako daleko, a manjinama, posebice koje su taj status stekle prvi put, treba vremena da se snađu i pripreme za njih, istaknuo je Tatalović.

No, dio članova Savjeta imao je drugačije mišljenje.

Tako, primjerice, Milan Đukić smatra da nema razloga za odgodu izbora, kaže da zna da ima općina koje su dobro obavile pripreme.

Odluku o raspisivanju izbora za vijeća manjina, Vlada je donijela u želji da se u 2003. digne cijeli sustav (manjinske samouprave) i okrene nova stranica u životu manjina, rekao je uvodno, prije rasprave, potpredsjednik Vlade Goran Granić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Savjet je, na koncu, zaključio da će od nadležnog ministarstva (pravosuđa) te izbornoga povjerenstva zatražiti tumačenja o izborima, kako bi se manjine za njih pripremile što bolje.

Članovi Savjeta danas su se suglasili da čim prije treba osigurati uvjete za rad Savjeta, te utvrditi kriterije temeljem kojih će se dijeliti proračunski novci namijenjeni manjinskim udrugama.

Utemeljiteljsku sjednicu Savjeta dio sudionika ocijenio je povijesnom, a Savjet jedinstvenim u Europi.

Jedna je od zadaća Savjeta, kaže njegov predsjednik Aleksandar Tolnauer, uvesti manjine u hrvatski javni život, manjine moraju biti stvarni most između matične države i Hrvatske.

Savjet ima mogućnost afirmirati manjinsku politiku, poručio je potpredsjednik Vlade.

Osnivanje Savjeta predviđeno je manjinskim Ustavnim zakonom, pet članova toga tijela Vlada je već imenovala, članovi Savjeta položajem su saborski zastupnici manjina, a sedam članova Vlada će imenovati iz reda osoba koje predlože vijeća manjina.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara