Odvjetnici Polanskog uložili žalbu protiv suca i tužiteljstva

Odvjetnici Polanskog uložili žalbu protiv suca i tužiteljstva

Tekst: F.M.
Foto: AFP


ODVJETNICI zloglasnog redatelja Romana Polanskog jučer su podnijeli posebnu žalbu na žalbenom sudu u Los Angelesu, u kojoj navode neprimjereno ponašanje suda i tužiteljstva tijekom sudskog procesa s kraja 70-ih godina, nakon kojeg je redatelj pobjegao iz SAD-a.

Odvjetnici su citirali svjedočenje tadašnjeg tužitelja Rogera Gunsona, koji je rekao kako je htio sa slučaja maknuti suca koji je Polanskog prvo osudio na malo više od mjesec dana zatvora , a onda se predomislio. Gunson je posvjedočio kako su mu nadređeni naložili da to ne čini.

Odvjetnici Polanskog također su optužili sadašnje tužitelje da su namjerno dali lažne informacije švicarskim vlastima, jer su dobro znali da inače ne bi mogli ispuniti uvjete za izručenjem. Polanski je i dalje pod kućnim pritvorom u švicarskom gradiću Gstaadu, gdje je 100 dana, nakon 69 dana u zatvoru. Švicarci su rekli da će ga izručiti samo ukoliko im bude osigurano da će odslužiti najmanje šest mjeseci u zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sudac s planom

Odvjetnici su citirali Gunsonovo svjedočenje održano nakon suđenja, u kojemu je on ustvrdio da je tijekom suđenja htio ukloniti sada preminulog suca Lawrencea Rittenbanda, ali da su mu to zabranili nadređeni. "Dvoje najviše rangiranih dužnosnika u mom uredu imali su tajne dogovore sa sucem Rittenbandom u vezi njegovog neprimjerenog postupanja u slučaju, koje im je on sam potvrdio, a nisu to rekli obrani".

Neprimjereno ponašanje se odnosi na Rittenbandovu najavu kako će Polanskog osuditi na 90 dana u zatvoru u sklopu "dijagnostičke studije", iako je članak kaznenog zakona koji se bavio tim studijama nije bio namijenjen za izricanje kazni.

Rittenband je Polanskog osudio na 42 dana dijagnostičke studije i rekao odvjetnicima da će to biti puna kazna, ali se kasnije predomislio, zbog čega je Polanski pobjegao iz zemlje, navodi se u žalbi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara