Odvjetnik obitelji D. Kellyja optužuje britansku vladu za dvoličnost

ODVJETNIK obitelji Davida Kellyja optužio je britansku vladu za dvoličnost u četvrtak prigodom rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do samoubojstva tog stručnjaka za oružje izloženog pritisku javnosti nakon što je medijima otkrio izvješća o iračkom naoružanju.

Kelly, koji je počinio samoubojstvo između 17. i 18. srpnja, bio je glavni izvor reportaže novinara BBC-ja Andrewa Gilligana kojemu je otkrio da je vlada "uljepšala" izvješće o iračkom naoružanju kako bi opravdala ulazak u rat.

Odvjetnik Jeremy Gompertz je, sumirajući završni dan saslušavanja o Kellyjevoj smrti, bio vrlo kritičan prema vladinim ministrima i medijima.

Kellyjeva obitelj ne traži osvetu, istaknuo je Gompertz.

"Njihov primarni cilj je: otkriti dvoličnost vlade u rješavanju slučaja Kelly i identificirati sustavne propuste ministarstva obrane", dodao je.

Gompertz je optužio ministra obrane Geoffa Hoona da je tijekom istrage lagao o svojoj ulozi u odluci o objavljivanju Kellyjevog imena kao izvora BBC-jevog izvješća te o uljepšavanju izvješća o Iraku s ciljem opravdanja ulaska u rat u toj državi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je i da je učinjen veliki propust u ministarstvu obrane u odnosu prema Kellyju koji je bio djelatnik ministarstva i to na način da je njegovo ime otkriveno javnosti.

Kellyjeva obitelj optužuje vladu, rekao je Gompertz, da je cinično iskoristila Kellyja kao pijuna u sporu s BBC-jem, a ministra obrane opisuje kao "lašca i licemjera".

Gompertz je optužio i medije za njihov rad prije i poslije Kellyjeve smrti. Tako je Gilligana, novinara BBC-ja kojem je Kelly otkrio svoje brige zbog nekih elemenata u iračkom izvješću, opisao kao "nepouzdanog svjedoka".

Istodobno je odvjetnik, koji u ovom slučaju zastupa britansku vladu, izjavio da vlada ne vodi križarski rat protiv BBC nego pokušava odgovoriti na teške optužbe.

"Vlada nije i nikada nije bila uključena u križarski rat protiv BBC-ja i to nije slučaj niti s ministrima niti s dužnosnicima ove vlade", istaknuo je odvjetnik Jonathan Sumption.

Istragu, koja traje već dva mjeseca, vodi Lord Hutton, a konačno izvješće ne očekuje se prije studenoga.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara