OESS: Moskva želi promjenu sustava monitoringa izbora

Rusija je pozvala u utorak na reformu sustava monitoringa izbora Organizacije za sigurnost i stabilnost u Europi (OESS), prilikom posjeta predsjedavajućeg OESSa Slovenca Dimitrija Rupela Moskvi.

"Rusija želi naglasiti potrebu velikih promjena u aktivnosti Ureda demokratskih institucija i ljudskih prava OESS-a, posebice u izbornom području", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova Aleksander Jakovenko u priopćenju.

"Ta aktivnost, posebice u zemljama ZND-a (12 bivših sovjetskih republika), bila je izložena opravdanim kritikama", rekao je Jakovenko.

"Treba promijeniti sustav monitoringa izbora, koji je politički motiviran i dakle nemoćan, treba usavršiti metode monitoringa i razraditi mjerila objektivnih procjena", nastavio je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rusija je krajem prosinca izrazila sumnje u "stupanj objektivnosti" zaključaka OESS-a o izborima 26. prosinca u Uzbekistanu, koje je organizacija ocijenila nedemokratskim i u Ukrajini gdje je OESS podržao poništenje prvih predsjedničkih izbora i održavanje novog kruga u kojem je pobijedio Viktor Juščenko.

Zaključci misija promatrača OESS-a i ZND-a o tim izborima su bili dijametralno oprečni.

(Hina) xtm ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara