OESS o Srbiji i Crnoj Gori

GODINA 2003. trebala bi biti godina ispunjavanja obveza prema Haškom sudu, istaknuo je voditelj Misije OESSa u Srbiji i Crnoj Gori Maurizio Massari, obraćajući se u četvrtak u Beču članovima Stalnog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Od prioriteta rada te misije, Massari je istaknuo pomoć u suzbijanju svih oblika organiziranoga kriminala, posebice trgovine ljudima, oružja i drogama, kao i podršku u provedbi reformi, demokratizacije društva, pravosuđa i medija.

Također će se zauzeti za bolju suradnju misija OESS-a u Beogradu i Prištini, kako je rekao novinarima, zbog ´stvaranja uvjeta i okružja za uspostavu povjerenja za dijalog, jer ´susjedi moraju surađivati´´.

Talijanski diplomat Massari pozdravio je prihvaćanje Povelje zajednice Srbije i Crne Gore, što su učinili i drugi sudionici u raspravi, veleposlanici država članica OESS-a. Kako se doznaje iz diplomatskih izvora, oni su izrazili nadu da će se reforme u novoj zajednici provesti dosta brzo, kako bi bile doprinos stabilizaciji. Veleposlanici Europske unije, SAD-a, Nizozemske, predsjedateljice OESS-a i niz drugih država, podsjetili su na nužnost suradnje s Haagom, zatim na nužnost stabilizacije južne Srbije, kao i na elemente, koji su u prvom planu aktivosti misija OESS-a: zaštita manjina i uspostava vladavine prava.

Hrvatsko izaslanstvo na Stalnom vijeću OESS-a pridružilo se općim ocjenama i stajalištima, iskazavši posebno zanimanje za rješavanje pitanja prava manjina i povratka izbjeglica, ali u obrnutom smjeru, pošto se dosad samo govorilo o povratku izbjeglica samo u Hrvatsku, izjavio je veleposlanik Republike Hrvatske pri Misiji OESS-a u Beču Vladimir Matek. On je dodao da je iz SR Jugoslavije protjerano, ili je pod prijetnjom moralo otići oko 40.000 ljudi, što pokazuju međunarodni podaci. Veleposlanik Matek je istaknuo da se što prije trebaju prevladati problemi koji proizlaze iz činjenice da je na granicama dosadašnje države SRJ, bila vojska, što je onemogućavalo kvalitetnu suradnju na granicama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara