OESS: Počela konferencija o prognanicima

U organizaciji OESSa i njegova Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) u bečkom Hofburgu je u četvrtak poslije podne počela dvodnevna konferencija o prognanicima na području zemalja članica OESSa.

"To je veliki svjetski problem" rekao je prigodom otvaranja konferencije direktor UN-ovog ureda za koordinaciju humanitarnih pitanja i čelnik međunarodne skupine koja se bavi "interno raseljenim osobama" Dennis McNamara.

On je ukazao na nedostatak odgovarajućih mehanizama kao i financijskih sredstava za rješavanje problema prognanika i raseljenih osoba.

UN pozdravlja organiziranje ovog međunarodnog skupa od strane OESS-a kako bi se skrenula pozornost na teškoće s kojima se susreću prognanici i pronašla zajednička rješenja: ostvarenje njihovih temeljenih prava, pravo na povratak, povrat imovine, zaposlenje, reintegraciju itd.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U petak će na konferenciji govoriti pomoćnik hrvatskog ministra mora, turizma, prometa i razvitka Lovre Pejković koji je voditelj Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice.

U državama članicama OESS-a ima 3,5 milijuna raseljenih osoba. Taj problem danas je najizraženiji u Ruskoj Federaciji, Čečeniji, Azarbejdžanu , te na Kosovu i BiH.

(Hina)xspđ ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara