OESS poziva na daljnju reformu izbornog zakonodavstva u RH

MISIJA OESS-a u Hrvatskoj predstavit će hrvatskim vlastima prijedloge za izbornu reformu nakon predsjedničkih izbora 2. siječnja, a ti će prijedlozi biti zasnovani na detaljnom razmatranju izvješća koja će izraditi Državno izborno povjerenstvo i GONG, kaže se u priopćenju misije objavljenom u srijedu.

U priopćenju se navodi kako je voditelj misije Peter Semneby rekao kako su nedavno izrečene kritike nekoliko predsjedničkih kandidata glede financiranja kampanji, vremena raspisivanja izbora, izvješćivanja medija i odabira kandidata istaknule potrebu za nastavkom izborne reforme.

OESS neće formalno pratiti predsjedničke izbore, ali se velik broj preporuka ponovno pojavljuje u naknadnim izvješćima o praćenju izbora i tek ih treba provesti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prijedloge će misija uključiti preporuke za reformu hrvatskog izbornog sustava koje je izradio Ured OESS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) na temelju praćenja prethodnih predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Hrvatskoj između 1997. i 2003. godine.

"Te preporuke i domaći čimbenici poput GONG-a pokazuju kako su glavna područja koja zahtijevaju reformu izbornog zakonodavstva nepostojanje stalnog tijela za provođenje izbora, nedostatno uređeno financiranje izborne promidžbe, neučinkovito ažuriranje popisa birača i nedostatak jasnog okvira za glasovanje izvan zemlje", izjavio je veleposlanik Semneby.

Semneby je uime misije pozdravio i namjeru hrvatske vlade o otvaranju triju dodatnih biračka mjesta u Srbiji, jer će to, kako je rekao, "većem broju hrvatskih građana koji žive kao izbjeglice pružiti priliku za sudjelovanje u budućnosti Hrvatske".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara