OESS: Sastanak u Portu mogao bi biti jedan od važnijih

DESETI ministarski sastanak Organizacije za europsku sigurnosti i suradnju (OESS), koji će se u petak i subotu održati u portugalskom gradu Portu, mogao bi biti jedan od važnijih u povijesti OESSa jer će pokrenuti proces redefiniranja uloge i djelovanja krovne europske sigurnosne organizacije u budućnosti.

Prođe li sve kako je najavljeno, sastanak ministara vanjskih poslova 55 zemalja članica OESS-a trebao bi ostati zapamćen po usvajanju Povelje o prevenciji i borbi protiv terorizma i odlukama o bitno većem angažmanu OESS-a u području gospodarstva.

Borba protiv terorizma kao prioritet budućeg djelovanja OESS-a pojavila se još na prošlogodišnjem sastanku u Bukureštu kad je Vijeće ministara donijelo Akcijski plan za borbu protiv terorizma na čije se temeljne postavke oslanja i Povelja koja bi trebala postati jedan od temeljnih dokumenata Organizacije.

´Posljednjih nekoliko godina pojavili su se novi destabilizirajući elementi kojima se OESS prije nije bavio - terorizam, ilegalne migracije, krijumčarenje oružja, trgovina ljudima i drogom - pa se počelo tragati za načinima djelovanja protiv toga´, rekao je hrvatski veleposlanik pri OESS-u Vladimir Matek, koji će sudjelovati u radu ministarskog stanaka u Portu.

Osnovna je OESS-ova postavka da je većina tih elemenata međusobno povezana pa će se Povelja, prema najavama, odnositi ne samo na terorizam već na potrebu borbe protiv svih oblika međunarodnog zločina.

No, prema Matekovim riječima, OESS je shvatio da se ´mnogo tih fenomena javlja zbog gospodarskih problema u zemljama u tranziciji, novim demokracijama i rubnim područjima´, pa je odlučio mnogo više pozornosti posvetiti svojoj dosad pomalo zanemarenoj tzv. ´trećoj dimenziji´, odnosno poticanju gospodarske aktivnosti u cilju povećanja životnog standarda pojedine zemlje. To naravno ne znači da će OESS od sad financirati gospodarske projekte, jer mu to nije ni uloga, ali će svojim mehanizmima poticati razvoj tržišnog gospodarstva i tako pokušati odgovoriti na stvarne korijene svih ovih problema, rekao je Matek.

Sastanak u Portu trebao bi iznjedriti i odluku o osnivanju godišnje Konferencije o sigurnosti, koja bi kao novi mehanizam imala ulogu procjenjivanja svih novih opasnosti i davanja smjernica za buduće djelovanje. Prvi bi sastanak Konferencije, prema najavama, trebao biti održan do sredine iduće godine.


Od ostalih se dokumenata, između ostalog, očekuje usvajanje dviju ministarskih izjava - o srednjoj Aziji i o jugoistočnoj Europi - pri čemu Hrvatska, kako je naglasio Matek, ima razloga za zadovoljstvo jer se više nigdje izdvojeno ne spominje.

´Izjava o jugoistočnoj Europi bit će vrlo pozitivno intonirana jer će OESS pozdraviti napredak ostvaren u razvoju demokracije i izgradnji sustava sigurnosti i stabilnosti u regiji´, rekao je Matek, istaknuvši kako se Hrvatska može tek posredno prepoznati u dijelu izjave koja govori o potrebi suradnje s Haaškim sudom.

´No, iz formulacija koje su unijete u izjavu, jasno je da se i taj dio, s obzirom na stupanj suradnje koji Hrvatska već ima, zapravo najmanje odnosi na nju´, kazao Matek.

Hrvatsko izaslanstvo u Portu predvodit će ministar vanjskih poslova Tonino Picula, koji će osim sudjelovanja u radu sastanka, imati i nekoliko bilateralnih susreta. Među njima najviše pozornosti privlači najavljeni susret s jugoslavenskim ministrom Goranom Svilanovićm jer bi u njemu, prema najavama, moglo doći do kvalitativnog napretka glede stanja oko Prevlake, a možda čak i potpisivanja sporazuma kojim bi se to pitanje riješilo.

´To bi u tom slučaju bio vrlo veliki doprinos Hrvatske i SRJ ukupnoj stabilnosti u Europi, što bi ovdje bilo jako toplo pozdravljeno´ i dalo ton cijelom ministarskom sastanku, naglasio je Matek.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara