OESS, UNHCR i EK o potrebnim naporima za povratak izbjeglica

Vlade BiH, SiCG i Hrvatske trebaju intenzivirati napore u cilju stvaranja uvjeta za povratak izbjeglica ili njihovu lokalnu integraciju, zaključeno je u utorak u Zagrebu na sastanku voditelja misija Europske komisije, UNHCRa i OESSa u tim trima zemljama, priopćeno je iz hrvatske misije OESSa.

"Vlade triju država trebaju intenzivirati napore u cilju stvaranja uvjeta za povratak izbjeglica ili njihovu lokalnu integraciju, ovisno o individualnoj odluci svakog pojedinca, te im osigurati sva prava, uključujući i pravo na smještaj, u skladu s međunarodnim standardima na koje su se obvezale", rekla je predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Catherine Bertrand, koja je predsjedala sastankom.

Ustvrdila je kako su "ti napori ključni za postizanje ambicioznih ciljeva zacrtanih u Sarajevskoj deklaraciji", potpisanoj u siječnju ove godine, prvom regionalnom sporazumu o povratku izbjeglica nakon Daytonskog mirovnog sporazuma 1995. godine.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju se dodaje kako će tri organizacije i dalje aktivno podržavati i olakšavati dijalog između triju vlada u pitanjima oko povratka izbjeglica, uzimajući u obzir "regionalnu dimenziju situacije u kojoj se nalazi svaki pojedini izbjeglica".

(Hina) xdam/pp ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara