OESS zadovoljan sarajevskom deklaracijom o izbjeglicama

Misija OESSa u Hrvatskoj pozdravila je u utorak deklaraciju o povratku izbjeglica na području jugoistočne Europe do 2006. godine, koju su u ponedjeljak u Sarajevu potpisali ministri nadležni za pitanja izbjeglica u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Srbiji i Crnoj Gori.

Taj dokument potvrđuje predanost triju država stvaranju odgovarajućih uvjeta za povratak izbjeglica u regiji, te pružanju potpore izbjeglicama koji odluče ostati u državi u kojoj se nalaze, stoji u priopćenju OESS-a.

To će, kada je o Hrvatskoj riječ, zahtjevati ulaganje dodatnih napora kako bi se osigurao smještaj svima onima koji se žele vratiti.

"Važno je pošteno postupiti prema svima onima na koje je rat utjecao te ukloniti pitanje izbjeglica s popisa političkih problema zemalja u regiji kako bi se osiguralo da ono u dugoročnom razdoblju ne ostane izvorom nestabilnosti", izjavio je veleposlanik Peter Semneby, voditelj Misije OESS-a u Hrvatskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako će u sljedećih nekoliko mjeseci biti osnovana međudržavna radna skupina koja će započeti s izradom Putokaza o povratku.

OESS očekuje kako će premijeri Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore razgovarati o pitanju povratka izbjeglica na regionalnom samitu u Sarajevu u listopadu na desetu godišnjicu potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma, navodi se u priopćenju OESS-a.

(Hina) xpp/xbcav ysd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara