OESS završio konferenciju o antisemitizmu prihvaćanjem Berlinske deklaracije

ORGANIZACIJA za europsku sigurnost i suradnju (OESS) prihvatila je u četvrtak, po završetku dvodnevne Međunarodne konferencije o antisemitizmu Berlinsku deklaraciju kojom "bez ograde osuđuje svaki oblik antisemitizma".

U deklaraciji se "nedvosmisleno ističe da međunarodna situacija i politička pitanja, uključujući ona u Izraelu ili drugim srednjoistočnim područjima, nikad ne opravdava antisemitizam".

Nakon dva dana sudionici iz 55 zemalja članica OESS-a prihvatili su tekst, koji je predstavio trenutačni predsjedatelj organizacije Solomon Passi, bugarski ministar vanjskih poslova, a u kojemu se traži borba protiv nasilja prema židovskoj zajednici strožim zakonima i programima u sklopu obrazovnog sustava i cijeloga društvu.

Usto, OESS je donio odluku i o uvođenju sustava evidentiranja rasističkih ili antisemitskih incidenata te objavljivanja redovitih izvješća.

"Posebno nas uznemiruje to što se takvo neprijateljstvo prema Židovima - kao pojedincima i kao zajednici - manifestira verbalnim i fizičkim napadima i skrnavljenjem sinagoga i groblja", rekao je Passi.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački ministar vanjskih poslova Joschka Fischer i Passi cijenili su, na zajedničkoj konferenciji za novinare, da je skup o antisemitizmu bio uspješan.

Konferencija OESS-a postigla je svoj cilj zauzevši jasna stajališta o potrebi solidarnosti s građanima židovskog podrijetla te njihovim zajednicama, kazao je Fischer.

Fischer je posebice pohvalio završni dokument kojim se zemlje sudionice obvezuju na borbu protiv predrasuda i na vođenje statistike pojava antisemitizma, te istaknuo da se antisemitizam protivi demokratskim temeljima i ljudskim pravima.

Održavanje konferencije u Berlinu za Njemačku, osim velike odgovornosti, predstavlja i veliku čast, .zaključio je Fischer.

U radu konferencije je sudjelovo i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir žužul koji je u svom jučerašnjem govoru ustvrdio da je osuda svakog oblika antisemitizma, rasizma, ekstremizma i nacionalne i vjerske mržnje temelj moderne hrvatske države.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara