Ognjen Šimić: U Sarajevu nisam u opasnosti kao što bih bio u Hrvatskoj

Ognjen Šimić: U Sarajevu nisam u opasnosti kao što bih bio u Hrvatskoj

"KAKO sam prešao granicu? Podmornicom ispod Neretve", kazao je u Sarajevu dr. Ognjen Šimić Jutarnjem listu na upit kako je uspio izaći iz Hrvatske.

Šimić je granicu vjerojatno prešao s hrvatskom putovnicom, koju je i u Sarajevu imao kod sebe i koju je iskoristio da bi u pošti prijavio boravište kako bi policija znala gdje ga može naći. "To sam, preko medija svi znaju da sam u Sarajevu. Ne trebaju me tražiti, naravno da ću se odazvati na obavijesni razgovor", kratko je izjavio Šimić koji nije bio raspoložen za razgovore s novinarima dok se u društvo svog oca šetao centrom Sarajeva.

"Sarajevo je lijep grad, moj rodni grad i meni je ovdje lijepo. Tu sam siguran, nitko me neće dirati i nisam u opasnosti kao što bih bio u Hrvatskoj. Sad mi je jedini cilj preživjeti, a nije bitno koga se bojim", kaže Šimić i dodaje da je u stalnom kontaktu sa svojom obitelji u Rijeci. "Oni znaju da sam ovdje, dolazit će mi u posjete", rekao je riječki liječnik koji je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora. "Ne znam što ću dalje, sve sam izgubio", podvukao je Šimić.

Šimićev odvjetnik u BiH Nikica Gržić svom je klijentu zabranio kontakte s medijima i objasnio mu što sve treba učiniti kako bi bio siguran. Svojim prijateljima je Šimić rekao da je iz Hrvatske pobjegao, između ostalog, zbog loših uvjeta u riječkom zatvoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimića idući tjedan čeka razgovor s bosanskim MUP-om, a njihov djelatnik Amil Kreso tvrdi kako će BiH odbiti izručiti Šimića ukoliko on sutkinji pokaže dokaz da je državljanin BiH. "Mi trenutno ni službeno nemamo informaciju da je on u Sarajevu, niti nam to treba. On je slobodan građanin za kojim nije raspisana tjeralica. Tek kada Interpol dostavi tjeralicu, mi ćemo ga pozvati na razgovor i obavijestiti Interpol da je lociran, ali da ga se ne može izručiti jer je naš državljanin", rekao je za Jutarnji list Amil Kreso.

"Nisu mogli podnijeti da neki Hrvat iz Sarajeva bude na čelu klinike te posebno da prednjači po svojoj stručnosti u odnosu na ostale liječnike. Nikakav novac od pacijenata nisam uzimao, sve je upakirano da me se riješe. I evo me, stigao sam u rodni grad", dodao je Šimić u razgovoru za Večernji list, ali nije želio dodatno komentirati presudu.

J.C.
Foto: HRT

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara