Ogulin ponovno postaje grad bajki

OGULINSKI festival bajke (OGFB), potaknut stvaralaštvom velike dječje književnice, rodom Ogulinke, Ivane Brlić Mažuranić, nakon svoja dva izuzetno uspješna i bajkovita izdanja u prethodnim godinama, vraća se na jedinstvene pozornice grada Ogulina, u razdoblju od 13. do 22. lipnja. Ovaj tematski jedinstven festival u Hrvatskoj kulturna je manifestacija kojom se kroz slavljenje bajke i bajkovitog stvaralaštva potiče, ostvaruje i prikazuje umjetnička i kulturna produkcija namijenjena djeci, mladima i odraslima.

Od 13. do 22. lipnja u Ogulinu i u prekrasnoj prirodi njegove bajkovite okolice, domaći i inozemni umjetnici i kulturni djelatnici - stvaratelji i ljubitelji bajki i dječje književnosti, izvest će brojne predstave, radionice, izložbe i umjetničke akcije. Zahvaljujući jedinstvenoj sinergiji prirodnih ljepota, brojnih lokalnih mitova i legendi opisanim i u djelima I. B. Mažuranić te mnogobrojnim festivalskim kulturno - edukativnim sadržajima u programu ovogodišnjeg OGFB-a uživat će podjednako i djeca i odrasli.

Uz sadržaje domaćih umjetnika - slikara, kipara, kazališnih skupina, glazbenika i performera, publika će moći uživati i u stvaralaštvu brojnih inozemnih autora. Naime, kako Festival, zbog svoje jedinstvenosti, ima odjeka i u inozemstvu, posjetitelji ove godine mogu uživati, uz hrvatske, i u projektima iz Slovenije, Bosne i Hercegovine te Njemačke.

Ove godine ostvarena je i uspješna suradnja OGFB-a sa Njemačkim kulturnim centrom bajki Märchenland,  značajna u smislu kulturne razmjene ali posebno u pogledu dugoročnog cilja stvaranja europske mreže festivala, institucija i događanja koji se bave bajkovitom kulturnom baštinom i bajkovitim stvaralaštvom. Stvaranje ovakve mreže bajkovitog nasljeđa ostvariv je cilj ne samo zbog Festivala već i zbog budućeg ogulinskog multimedijalnog centra "Ivanina kuća bajki" koji će osim zabavno-edukativnog centra  za djecu i odrasle biti organiziran i kao istraživački centar bajki. Tako će u sklopu 3.OGFB-a gostovati i predstava "Stari čarobnjak i djeca" (The Old Wizard and the Children) iz programa dječjeg festivala "Berlinski dani bajki" (Berliner Märchentage). Riječ je o najvećem svjetskom festivalu bajki, a predstava je nastala prema djelima braće Grimm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstave 3. OGFB-a - odvijaju se na brojnim lokacijama tzv "scenama" koje nose imena likova iz djela I. B. Mažuranić: scena Regoč (Frankopanski kaštel), scena Neva Nevičica (hotel Frankopan), scena Kosjenka (Svečana dvorana Pučkog otvorenog učilišta), scena Potjeh (Mala dvorana), scena Stribor (trg ispred Pučkog otvorenog učilišta), scena Jagor (Bike-park Ribarići). Uz spomenute scene dio programa odvija se i u prostoru Dječjeg vrtića "Bistrac", Prve osnovne škole - Područne škole Zagorje te na brojnim otvorenim lokacijama u prirodi. Posjetitelji će tako moći uživati u večernjem čitanju bajki Lidije Bauk na otvorenom - u šumovitoj Kneji, te predstavama Zagrebačkog kazališta lutaka, Lutkarskog kazališta Mostar, Tigar teatra iz Zagreba, Dječjeg kazališta iz Osijeka, Dječjeg kazališta Tvornica lutaka iz Zagreba, skupine Za dva groša fantazije iz Ljubljane, Lutkarskog teatra iz Tuzle, udruge Antuntun, Studija Kvak ali i "domaćih" ogulinskih predstavnika - Đulinih cukrla, Društva naša djeca iz Ogulina te brojnih drugih. Svakako valja spomenuti kako su predstave većinom interaktivno - edukativnog karaktera stoga publika nije samo pasivan promatrač već i aktivan sudionik predstava! 

Izdavačka kuća Profil upravo će na Ogulinskom festivalu bajke premijerno predstaviti najnovije, književno, likovno i metodički "presvučeno" izdanje Ivaninih "Priča iz davnina" i "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića". Na promociji sudjelovat će autorica lektoriranoga koncepta dr. sc. Lidija Dujić, savjetnik biblioteke - književnik Ludwig Ljudevit Bauer  i ilustrator izdanja Zdenko Bašić.

Jedna od zanimljivosti ali i posebnosti samog Festivala su i kostimirani likovi iz djela Ivane Brlić Mažuranić koji će posjetitelje svakodnevno voditi kroz program 3. OGFB-a. Kostime je osmislila akademska kiparica Zdravka Ivandija.

Osim predstava posjetitelji u danima održavanja 3. OGFB-a mogu sudjelovati i u velikom broju radionica: mogu biti dio ulične predstave "Čarobnjak i zveketala" Grupe Artistika, probuditi bajku u sebi kroz igraonicu bubnjeva za djecu, biti dio zagonetnog putovanja u putopisnoj radionici Mladena Kušeca, naučiti žonglirati u radionici "Pazipada", osmisliti sami predstavu u književno - scenskoj radionici "Zašto samo vuk glumi?", ali i napraviti vlastitu slikovnicu u likovnoj radionici "Život bajke". Tu je i "Bajkokviz" - zabavno-edukativna igra kroz koju djeca pokazuju svoje znanje o likovima i sadržajima bajki I. B. Mažuranić i drugih domaćih i stranih autora.

U danima održavanja OGFB-a Radio Ogulin svakodnevno će emitirati prigodni polusatni program pod radnim nazivom "Ogulinska bajka". Od dodatnih sadržaja ovogodišnjeg OGFB treba izdvojiti i mogućnost putovanja posebnim Eko-izletničkim vlakom Karlek koji 14. i 21. lipnja vozi na relaciji Zagreb - Ogulin, te poseban program pod nazivom "Ciklobajka" uz otvorenje ogulinskog Bike-Parka 21. i 22. lipnja. Više informacija o Festivalu, lokacijama na kojima se održava te o programu i njegovim sudionicima potražite na www.ogfb.hr .

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara