OHR: Elektroprivreda Mostar financirala HDZ BiH

NEOVISNA provjera poslovanja ´Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne´ koju je u studenom 2002. godine naložio Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR) otkrila je kako s tim poduzećem loše upravljalo što je prouzročilo velike gubitke i otvorilo put korupciji i prijevarama koje se procjenjuju na milijune eura.

´Samo u 2001. godini ovo poduzeće izgubilo je više od 50 milijuna konvertibilnih maraka (oko 25 milijuna eura). To je iznos kojega su građani s područja Hercegovine platili a za njega nisu ništa dobili´, izjavio je u srijedu u Sarajevu prvi zamjenik Visokog predstavnika za BiH Donald Hays.

Predstavljajući izvješće o poslovanju Elektroprivrede HZ HB čije je sjedište u Mostaru američki je diplomat naveo kako je to poduzeće uspijevalo naplatiti najviše do 55 posto proizvedene struje.

Gubici na prijenosnoj mreži jedan su dio problema jer su zbog neučinovitosti sustava oni dva puta veći nego što je to međunarodni prosjek.

Drugi, puno značajniji problem je to što su postojale osobe, institucije i tvrke koje naprosto nisu nikada plaćale račune. Hrvatsko vijeće obrane, ´Elektrobosna Jajce´ ili ´Vitezit´ iz Viteza do danas nisu platile niti jedan račun za struju iako su njihova dugovanja premašila iznos od 24 milijuna maraka.

U svim takvim slučajevima riječ je o osobama ili institucijama povezanim s Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZ), izričit je Donald Hays. On je kazao kako je Elektroprivreda HZ HB, slično kao i ´Hercegovačka banka´, nasprosto služila kao neka vrsta kase za potrebe financiranje HDZ-a i osoba s jakim političkim vezama.

´Oni su sami sebi dodjeljivali donacija iz fondova ´Elektroprivrede´´, kazao je zamjenik Visokog predstavnika dodavši kako je za HDZ BiH ovo javno poduzeće zapravo predstavljalo neku vrstu privatnog vlasništva. Kao drastičan primjer naveo je činjenicu da je novcem ´Elektroprivrede´ kupljen stan za tajnicu jednog od visokih dužnosnika HDZ-a BiH.

U razgranati sustav prijevara i korupcije bile je uvezano i nekoliko tvrtki za koje se drži kako su služile za pranje novca koji je opet korišten za potrebe HDZ-a BiH. Hays je pri tom posebice naveo tvrtke ´Antonio-trade´, ´Meteor´, ´Soko´ i ´Mondo´ te je pozvao Vladu Federacije BiH da poduzme mjere kako bi se istražilo poslovanje ovih poduzeća.

On je također kazao kako je sada pravo vrijeme za reformistički usmjerene snage u HDZ-u BiH da surađuju s federalnom Vladom i pomognu joj očistiti Elektroprivredu HZ HB od korumpiranih kadrova.

Kao i u slučaju ´Eletroprivrede Republike Srpske´ koja je poslovala još gore od mostarskog poduzeća, utvrđeno je da je u njeno poslovanje bila uključena tvrtka ´Energy Financing Team´ sa sjedištem u Londonu.

EFT je prije dvije godine zakupila jedini dalekovod koji povezuje BiH sa Srbijom i Crnom Gorom i tako ostvaruje ekstraprofit kupujući struju po jedno a prodajući po znatno višoj cijeni.

Na pitanje postoje li ikakve sumnjive poslovne transakcije između ´Elektroptivrede HZ HB´ i Hrvatske elektroprivrede (HEP) Hays je kazao kako ih ova revizija nije pronašla.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara