OHR ocijenio Čavićevu izjavu o Srebrenici povijesnom

URED visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) ocijenio je u srijedu "možda povijesnom" najnoviju izjavu predsjednika Republika Srpske Dragana Čavića o Srebrenici, gdje su srpske snage u srpnju 1995. godine, po mnogobrojnim izvorima, ubile više od osam tisuća Bošnjaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Čavić je u televizijskom obraćanju u utorak navečer, uz ostalo, rekao kako su događaji u Srebrenici prije devet godina "crna strana povijesti srpskog naroda" te da saznanja o njima predstavljaju, kako se izrazio, šokantno suočavanje s istinom o ljudskoj tragediji velikih razmjera, odnosno da se sudionici tog zločina ne mogu ničime opravdati.

Glasnogovornica mostarskog Ureda visokog međunarodnog predstavnika Sanela Tunović danas je na konferenciji za novinare izjavila kako je Čavićeva izjava "potencijalno povijesni trenutak u kojem su Srbi u BiH suočeni sa zločinima koji su počinjeni u njihovo ime". Po njezinim riječima, Čavićeva izjava će pridonijeti da se shvati kako "počinitelji zločina nisu narodni heroji nego najgora vrsta kriminalaca koji su oduzeli čast srpskom narodu". Ona je dodala kako će se oni koji su počinili zločine u Srebrenici "sada morati suočiti s pravdom u Haškom sudu".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara