Oko milijun prosvjednika maršira Istanbulom protiv islamističkog kandidata Gula

OKO MILIJUN prosvjednika maršira ulicama Istanbula zbog pobjede koju je umalo odnio islamistički predsjednički kandidat i ministar vanjskih poslova Abdullah Gul, te kako bi sprječili dokidanje sekularizacije koje se  pribojavaju Gulovi protivnici, prenosi BBC.

Prosvjednici izvikuju parole poput  "Turska je sekularna, i ostat će sekularna", pjevaju domoljubne pjesme i poručuju da žele demokraciju u Turskoj.

Koliko je daleko otišlo protivljenje Gulovoj kandidaturi, govori i činjenica da se u petak priopćenjem oglasila i turska vojska, koja je najavila da će se po svaku cijenu očuvati sekularizaciju u toj zemlji, na što je reagirao i poslanik EU za pitanja proširenja, Olli Rehn.

Opozicija je u parlamentu bojkotirala glasovanje za novog predsjednika, i prijavila njegovu kandidaturu Ustavnom sudu, a protivnicima islamističkog kandidata su se pridružili i mnogobrojni turski poduzetnici, kao i nevladine organizacije.

Abdullah Gul, unatoč protivljenjima i prijetnjama, kaže da neće odustati od kandidature, te da će se proces njegove kandidature nastaviti bez obzira na sve.

"Predsjednik mora biti odan sekularnim principima. Ako budem izabran, ponašat ću se u skladu s tim", rekao je Gul nakon što je kandidiran za predsjednika.

Ukoliko bude izabran, njegova će supruga biti prva Prva dama koja će nositi ferendžu, što politički analitičari smatraju porukom za ionako podijeljeni turski narod. Oni također predviđaju da će se, ako postane predsjednikom, njegova privrženost islamu osjetiti u njegovoj vladavini.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara