Oko sedam tisuća hrvatskih hodočasnika na misi u Rimu

Oko sedam tisuća hodočasnika sudjelovalo je večeras na svečanom euharistijskom slavlju u Bazilici sv. Marije Velike u Rimu na Nacionalnom hrvatskom hodočašću koje predvodi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Hodočašće se odvija pod geslom "Učvrstimo vjeru, crkveno i narodno zajedništvo", a radi zahvale Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. za sve što je učinio za Hrvatsku. U ovoj prigodi hrvatski hodočasnici posebno mu zahvaljuju za 25. godišnjicu pontifikata i za nedavno proglašenje nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića kardinalom.

Uz većinu hrvatskih biskupa u misnom slavlju sudjelovalo je tristotinjak hrvatskih svećenika. Na početku mise predsjednik Organizacijskog odbora hodočašća nadbiskup riječki Ivan Devčić preporučio je da to hodočašće i molitve budu posvećeni slozi za domovinu te njezin duhovni i materijalni napredak.

U propovijedi zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa podsjetio je na veze Svete Stolice i hrvatskog naroda još od 7. stoljeća rekavši kako je kršćanstvo duboko proželo našu povijest. Dodao je kako je to najstarija bazilika posvećena Djevici Mariji i kako su upravo na tom mjestu slavenski apostoli Ćiril i Metod ishodili od pape Hadrijana II. da mogu slaviti liturgiju na narodnom jeziku.

Prenđa je posebno poručio da Djevica Marija s Isusom bude uzor našim obiteljima. Ponovio je riječi Svetoga Oca sa 100. jubilarnog pohoda izvan Italije u Hrvatsku da nas Djevica Marija na poseban način učvrsti u vjeri, da kao vjernici ojačamo duhovno te da se kroz Crkvu i njezino poslanje suočimo s izazovima današnjega vremena. Sveti Otac, podsjetio je Prenđa, proglasio je Djevicu Mariju zvijezdom nove evangelizacije, te pozvao vjernike da im i ubuduće bude uzor, i to kroz molitvu i euharistiju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kraju je pozvao hodočasnike da u hrvatskim marijanskim svetištima mole za Svetog Oca, domovinu, slogu i zajedništvo.

Večerašnje euharistijsko slavlje bilo je zajedničko za sve hrvatske hodočasnike. Za Crkvu u Hrvata od posebnog je značenja ta bazilika jer su u njoj svoje mlade mise slavili zagrebački kardinali, blaženi Alojzije Stepinac i kardinal Franjo Šeper.

Drugo zajedničko euharistijsko slavlje svih hrvatskih hodočasnika sutra ujutro u 9 sati u Bazilici sv. Petra predvodit će kardinal Bozanić, a nakon toga hrvatske će hodočasnike u audijenciju primiti papa Ivan Pavao II. u Auli Pavla VI.

(Hina) ta mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara