Okovani i izgladnjeli: Pakistanska policija iz podruma škole spasila 54 učenika

Foto: AFP

NAKON anonimne dojave vlastima pakistanska policija sinoć je izvršila raciju u prostorijama jedne islamističke vjerske škole, te u podrumu otkrila 54 zatočena učenika, javlja Daily Mail.

U skupini su se nalazila i djeca stara svega sedam godina, a neki od učenika su bili okovani lancima, te su pronađeni u podrumu koji je više ličio na tamnicu u Madrassi Zakaryji u Karačiju.

Dječaci su zatvor napustili bosi, neki su plakali a neki plesali, te su svojim osloboditeljima rekli da su redovito bili kažnjavani premlaćivanjem i vješanjem naglavačke, te izgladnjivanjem. Neki od njih podrum škole nisu napustili dulje od mjesec dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki su pak rekli kako su ih posjećivali talibani, te kako je u proteklim mjesecima nestalo deset njihovih kolega. Jednom od dječaka taliban je navodno rekao da se "pripremi za bitku", te kako će biti trenirani za borbu u Afganistanu.


Već se dulje vrijeme sumnja kako neke pakistanske vjerske škole  služe kao talibanski obučni centri. Na mjestu događaja uhićena su dva svećenika i još dva osumnjičenika, no voditelj škole uspio je pobjeći. Djelatnici škole tvrde kako su neke vezali lancima jer su ovisnici i kako je taj oblik sputavanja slobode služio kao rehabilitacija, a dječake i mladiće su htjeli učiniti "boljim muslimanima".


U skupini oslobođenih osoba bilo je i nekoliko ovisnika i osoba smanjenih intelektualnih sposobnosti.

Opsežnom policijskom istragom pokušat će se otkriti postoji li uistinu povezanost s militantima, a vlasti vjeruju kako diljem Pakistana postoji još mnogo neregistriranih škola koje pohađaju siromašna djeca čiji roditelji ne mogu platiti bolju edukaciju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara