Okršaj Amerikanaca i Iračana kraj Najafa, eksplozije u Bagdadu

AMERIČKI i irački vojnici, tenkovi i topništvo sukobili su se u noći na petak kraj Najafa, oko 160 kilometara južno od Bagdada. U Nasiryji su savezničke snage uništile središte iračkog zapovjedništva.

Američke snage koristile su tenkove, topništvo i helikoptere u sukobu s oko 1.500 iračkih vojnika u blizini Najafa u središnjem Iraku.

Isti izvori ne navode podatke o mogućim žrtvama tog sukoba Iračana i američkih brigada, koje zapadnom obalom Eufrata napreduju prema Bagdadu.

Irak tvrdi da su američke kazetne bombe u tom gradu usmrtile 26 civila i ozlijedile njih 60.

Reutersov dopisnik Luke Baker javlja kako nije jasno je li u sukobu na iračkoj strani sudjelovala obična vojska ili elitna Republikanska garda. Dodao je da su iračke snage naoružane topništvom otkrivene dok su se pomicale s položaja sjeveroistočno od Najafa, 160 kilometara južno od Bagdada.

Irački ministar informiranja Maoammad Saeed al-Sahaf tvrdi da su koalicijske trupe odbačene na oko 50 kilometara od grada.

Jedan od zapovjednika američke vojske predviđa u idućih 48 do 72 sata teške borbe oko Kerbale, šiitskog svetog grada oko 50 kilometara sjeverno od Najafa. Dodao je da položaje oko grada drži iračka brigada s oko 6.000 vojnika i tenkova. Neki od njih pripadnici su divizije Medina u sklopu Republikanske garde, a dio obični vojnici.

Američki i britanski vojni zrakoplovi i krstareće rakete gađali su Bagdad u petak, na muslimanski sveti dan, u, prema izjavama stanovnika, jednom od najžešćih bombardiranja u devet dana rata.

Rakete ili navođene bombe uništile su centre za komunikacije u Bagdadu, al-Ulwiyya i al-Rashid, u noći s četvrtka na petak, ali telefonske veze u središtu grada i dalje funkcioniraju.

Na zapadnoj obali rijeke Tigris je veliki požar i stup dima uzdiže se u nebo nakon dvanaestak eksplozija na istočnim i južnim rubovima grada.

S iračkih obrambenih položaja otvarana je vatra iz protuzračnog oružja dok su američke rakete gađale vladine urede, uključujući ministarstva informiranja, planiranja i ministarstva za vanjske poslove.

Američko-britanske snage bombardirale su u petak ujutro grad Nasiriyu, uništivši središte iračkog zapovjedništva, doznaje se od fotoreportera agencije France Presse koji se nalazi na tom području.

Najmanje deset eksplozija čulo se u tom gradu, koji se nalazi na 350 km jugozapadno od Bagdada. Prema riječima vojnih dužnosnika, na grad je bačena najmanje jedna bomba od 900 kilograma. U napadima na središte grada uništeno je središte iračkog zapovjedništva, rekli su dužnosnici.

Grad Nasiriya od početka tjedna poprište je žestokih borbi između iračkih i američkih snaga, a nalazi se na važnom putu prema Bagdadu, koji prolazi preko rijeke Eufrat.

Pentagon: U Iraku ubijeno 28 Amerikanaca

Dvadeset i osam Amerikanaca poginulo je od početka napada na Irak, objavio je u četvrtak navečer glasnogovornik Pentagona Jim Cassella.

Od 28 ukupno poginulih, 22 ih je stradalo od "neprijateljske vatre". Ostala šestorica su žrtve prometnih nesreća i izgreda u američkoj vojnoj bazi u Kuvajtu kada je narednik bacio bombu svojim vojnicima u šator.

Sedmorica vojnika vode se kao irački ratni zarobljenici, a 17 ih se smatra nestalima, rekao je glasnogovornik.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara