Okrugli stol o povratku nesrba u Banja Luku

MOGUĆNOSTI povratka Hrvata i Bošnjaka u Banju Luku uz identificiranje glavnih zapreka procesu povratka bile su tema okruglog stola održanog u petak uz sudjelovanje dvojice potpredsjednika Republike Srpske Ivana Tomljenovića i Adila Osmanovića, ministara u Vladi RS te najviših predstavnika gradskih vlasti.

Skup je organizirala Udruga povratnika i Banjalučana iz dijaspore, koja objedinjava rad svih klubova Hrvata i Bošnjaka u inozemstvu, a temeljna je njezina zadaća izboriti se za mogućnosti održivog povratka Banjalučana.

Do kraja 2003. tri preostale tisuće građana povratit će svoju imovinu, a to je ohrabrujući podatak, istaknuli su sudionici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga je, međutim, upozorila na neke zapreke održivom povratku. Nedopustivo je, kazala je, da iako je od rata proteklo gotovo osam godina, mnoge ulice i četvrti i danas nose neprihvatljiva imena, primjerice ozloglašenih četničkih zapovjednika.

Nabrojano je i nekoliko zabrinjavajućih podataka o stanju nesrpskog stanovništva. Istraživanja timova socijalnih radnika ove Udruge nedvojbeno su pokazala da je u posljednje dvije godine zabilježen zabrinjavajući pad nataliteta u obiteljima povratnika Hrvata i Bošnjaka.

Također zabrinjava više nego simboličan broj nesrba zaposlenih u državnim, općinskim i javnim stanovama i službama, te kompliciran i dugotrajan put pribavljanja dokumentacije potrebnih za oživljavanje obrta.

S obzirom da će se, temeljem ustavnih amandmana i na osnovi popisa stanovništva iz 1991., mjesta u državnoj i općinskoj upravi ubuduće popunjavati javnim natječajima (a to isključuje sadašnje raspoređivanje kadrova prema stranačkoj i nacionalnoj pripadnosti) Udruga će se angažirati na sastavljanju popisa različitih profila - kako u inozemstvu tako i u Bosni i Hercegovini - koji bi se trebali natjecati za slobodna radna mjesta, odnosno dužnosti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara