okrugli stol o prevenciji i načinu liječenja od hepatitisa b

Na današnjem okruglom stolu pod nazivom "Tjedan osvještenosti o hepatitisu B" farmaceutska tvrtka GlaxoSmithKline predstavila je najnovije podatke o prevenciji i načinima liječenja od hepatitisa B.

Virus hepatitisa B (HVB) najčešći je kronični uzročnik virusne upale jetre i stotinjak je puta zarazniji od virusa HIV-a. U svijetu je trenutno više od dvije milijarde ljudi zaraženo HVB-om, od čega su između 300 i 500 milijuna oboljelih kronični nositelji virusa, a od posljedica zaraze HVB-om godišnje umre milijun ljudi.

HVB je poznat kao "tiha infekcija" s obzirom da većina oboljelih nema uočljive simptome, a inkubacija traje od jednog do šest mjeseci, rečeno je na okruglom stolu.

Više od četvrtine odraslih zaraženih osoba postaje kroničnim kliconošama, a kod četvrtine kronično zaraženih osoba razvijaju se smrtonosne komplikacije, poput ciroze ili karcinoma jetre.

U svijetu su 1991. donesene preporuke o uvođenju cjepiva protiv HVB-a u nacionalne programe cijepljenja pojedinih zemalja, a u Hrvatskoj je od 1999. uvedeno cijepljenje protiv HVB-a u šestom razredu osnovne škole.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako procijepljenost hrvatske djece iznosi čak 98 posto, potpuni učinak postigao bi se cijepljenjem dojenčadi u prvoj godini života, upozoravaju stručnjaci.

Uz djecu, protiv HVB-a obavezno se moraju cijepiti zdravstveni radnici, policajci, vatrogasci, vojnici, intravenozni narkomani te bolesnici koji primaju krvne pripravke.

Cijepljenje se preporučuje i ostalim rizičnim skupinama, kao što su homoseksualci, promiskuitetni heteroseksualci, pacijenti na hemodijalizi, obitelji zaraženih virusom HVB-a i osobe koje putuju u područja visoke prisutnosti HVB-a.

Hepatitis B se danas može liječiti, a terapija uključuje opće mjere, mirovanje, interferon i lijek Zeffix, rečeno je na okruglom stolu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara