Okrugli stol o procesu povratka prognanika i izbjeglica

SUDIONICI okruglog stola "Proces povratka prognanika i izbjeglica načelno ili tehničko pitanje" ocijenili su danas da, unatoč dobroj volji na državnoj, povratak nailazi na brojne prepreke na lokalnim razinama.

Na okruglom stolu, u organizaciji Centra za ljudska prava i koalicije za zaštitu i promociju ljudskih prava, sudjelovali su predstavnici 20-ak nevladinih udruga te državnih i međunarodnih institucija.

Upozoreno je da Vladino izvješće o povratku izbjeglica od 2000. do 2003. daje niz zbirnih podataka, bez potrebne raščlambe, pa ne nudi jasnu sliku o stvarnim problemima tzv. održivog povratka.

"Fizički povratak nije upitan, no pitanje je jesu li povratnici doista zbrinuti i je li im pružena potrebna zaštita", kazao je predstavnik UNHCR-a Zagreb Mario Pavlović.

Izvijestio je da je u Srbiji i Crnoj Gori, te Bosni i Hercegovini još oko 210.000 izbjeglica iz Hrvatske, no i naglasio kako se velik dio njih ne kani vratiti u Hrvatsku jer su ostvarili prava na državljanstvo u zemljama udomiteljicama.

Po njegovu mišljenju, Hrvatska posvećuje premalu pažnju izbjeglicama na vlastitom području, te pitanju povratka Hrvata iseljenih u Bosnu i Hercegovinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Zajednice udruga naseljenika Hrvatske Tomo Aračić naglasio je, pak, kako su hrvatske vlasti, kao i međunarodna zajednica i nevladine udruge, nezainteresirane za problem hrvatskih naseljenika.

Rekao je kako naseljenici (Hrvati izbjegli ili prognani iz BiH te Srbije i Crne Gore) ne stoje na putu povratka izbjeglih Srba. Pri tom je posebno upozorio na nemogućnost povratka Hrvata u Srbiju i Crnu Goru, te u BiH, odnosno u Republiku Srpsku.

Predloženo je i da Vlada RH na sebe preuzme obvezu nadoknade novca osobama (prognanicima i izbjeglicama) koje su investirale u tuđe nekretnine, u kojima su privremeno boravile.

Dio govornika ustvrdio je da se povratak izbjeglim Srbima iz Hrvatske onemogućuje administrativnim i tehničkim sredstvima.

Ranko Helebrandt iz HHO-a ocijenio je da je povratak izbjeglica političko pitanje, no smatra da taj proces ide svome kraju.

Dodao je da je, po podatcima HHO-a, broj onih koji se žele vratiti u Hrvatsku manji od 20 posto od ukupnoga broja izbjeglih.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara