Okrugli stol o rodiljnim naknadama

PREDSTAVNICI političkih stranaka složili su se na današnjem okruglom stolu udruge Roda u Zagrebu da sadašnje rodiljne naknade nisu dostatne i da ih svakako treba povećati.

Na okruglom stolu "Porodiljne naknade: egzistencijalno ili predizborno pitanje" predstavnici političkih stranaka također su se složili da pitanje rodiljnih naknada nije jedina mjera uspješnije populacijske politike. Slažu se i da o roditeljskim pravima treba više odlučivati struka, a manje politika.

U ime HDZ-a Jadranka Kosor zauzela se za vraćanje rodiljnih naknada na razinu iz 2000., kad su iznosile 1600 do 2500 kuna za drugih šest mjeseci života djeteta. Ako HDZ dođe na vlast, također će razmotriti i povećanje rodiljnih naknada, a priprema i druge mjere za obitelji s više djece, izjavila je Kosor.

Milanka Opačić iz SDP-a najavila je delimitiranje rodiljnih naknada za zaposlene majke za prvih šest mjeseci života djeteta, te vezivanje naknada uz proračunsku osnovicu, kako bi pratile rast BDP-a, troškova života i prosječnih plaća. Rodiljne naknade zaostaju za ostalim davanjima iz proračuna i tako bi se ispravila nepravda, kazala je Opačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Marijana Crnjak-Habek iz HSS-a osim za povišenje rodiljnih naknada zauzela se i za veće naknade za opremu za novorođenčad, koja se, kako kaže, nije mijenjala od 1995.

Dr. Lada Magdić s Klinike za ženske bolesti i porođaje upozorila je na depopulaciju u 17 hrvatskih županija, naglasivši kao najvažniju zadaću sustavno planiranje populacijske politike.

Fertilitet, odnosno broj rođenih u usporedbi s brojem umrlih, u Hrvatskoj je samo 1,39, što znači da nema ni jednostruke reprodukcije, rekla je Lada Magdić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara