Okrugli stol o stanarskim pravima izbjeglica i povratnika

OKRUGLI stol o pitanjima vezanim uz stanarska prava izbjeglica i povratnika počeo je danas u Zagrebu u organizaciji Građanskog odbora "Povratak kući".

O problemu stanarskog prava na dvodnevnom okruglom stolu raspravljaju predstavnici OESS-a, UNHCR-a, veleposlanstava Srbije i Crne Gore i BiH, hrvatskih ministarstava pravosuđa i obnove, te nevladinih udruga iz BiH, Srbije i Crne Gore i Hrvatske.

Axel Jaenicke iz Misije OESS-a u Hrvatskoj pozitivnim je ocijenio donošenje odluke hrvatske Vlade kojom se omogućuje osiguravanje smještaja izbjeglicama bivšim nositeljima stanarskog prava u urbanim sredinama, naglasivši da će konačna OESS-ova ocjena toga programa ovisiti o njegovoj stvarnoj provedbi.

"Misija OESS-a smatra da iako taj program rješava praktična pitanja vezana uz stambeno zbrinjavanje bivših nositelja stanarskih prava, ipak ostavlja otvorenim brojna pravna pitanja", rekao je Jaenicke.

Istaknuo je kako je Misija OESS-a u Hrvatskoj pozdravila javno obraćanje premijera Ivice Račana kojim je pozvao sve izbjeglice da se vrate u Hrvatsku, jer je, rekao je, čvrsto obećanje političkog vodstva važno kako bi izbjeglice dobile potrebno jamstvo u donošenju odluke o povratku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Govoreći o stanarskim pravima u BiH predsjednik Foruma građana Tuzle Vehid Šehić je rekao da je u BiH to pitanje gotovo u cijelosti riješeno jer je u ovlasti visokog predstavnika čije su odluke u BiH obvezujuće i nesmetano se provode. Šehić je iznio podatak da je u BiH (Republika Srpska) 42.000 građana srpske nacionalnosti koji su došli iz Hrvatske, a sada im se u BiH ne može osigurati alternativni smještaj.

Pravnica Ankica Gorkič govoreći o stanarskom pravu u hrvatskom zakonodavstvu, rekla je da se sa stajališta međunarodnog prava zbog načina na koji je oduzeto stanarsko pravo i populacije na koju se to odnosilo, može govoriti o kršenju prava na dom, na pravično suđenje, na djelotvorna pravna sredstva pred domaćim sudovima i na uživanja prava i sloboda bez diskriminacije na bilo kojoj osnovi. I najnovija odluka hrvatske Vlade o stambenom zbrinjavanju bivših nositelja stanarskih prava ostavlja nedorečenim dio zakonodavstva koji uređuje pitanje stanarskog prava, rekla je Gorkič.

Predsjednik Upravnog odbora Srpskog demokratskog foruma (SDF) iz Beograda Duško Ećimović rekao je da "ne može podržati kozmetičke promjene hrvatske Vlade sračunate na ublažavanje pritisaka na Hrvatsku te da je za SDF neprihvatljiva intonacija poziva hrvatskog premijera Ivice Račana po kojem ispada da Hrvatska srpskim povratnicima nešto daje". Po njemu izbjeglice ne traže ono što im ne pripada, već samo ono što je njihovo i to po pitanju stanarskog prava ni više ni manje od onoga što su već konzumirali hrvatski građani. Istaknuo je kako to znači povratak stanova na kojima su ljudi imali stanarska prava (zaključno s 31. 12. 1990.) i sudjelovanje u privatizaciji tih stanova po istim kriterijima po kojima su to pravo već ostvarili ostali hrvatski građani.

To pravo se, drži Ećimović, ničim ne smije ograničavati niti uvjetovati posjedovanjem druge imovine na prostorima bivše SRRJ, a niti trajnim življenjem u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara