OKRUGLI STOL: OD MIGRENE PATI 400.000 HRVATA

U Hrvatskoj oko 400.000 osoba pati od migrene, a samo ih se 4.000 ispravno liječi, istaknuto je na današnjem okruglom stolu "Migrena neprepoznata bolest" na kojem su stručnjaci govorili o preventivnim mjerama i načinima liječenja te bolesti.

Osobe koje pate od glavobolja često pribjegavaju samoliječenju i samo ih deset posto zbog toga odlazi liječniku, rečeno je na skupu u organizaciji Zbora novinara koji prate zdravstvo i medicinu HND-a i farmaceutske tvrtke GlaxoSmithKline.

Razni lijekovi za glavobolje, međutim, uopće nisu lijekovi za migrenu i zato je važno u takvim slučajevima potražiti savjet liječnika, rekla je Vida Demarin iz Klinike za neurologiju KB-a Sestre milosrdnice.

Za bolesnike s češćim migrenskim glavoboljama potrebna je profilaktička terapija, odnosno prorjeđivanje učestalosti migrenskih napadaja, a za osobe s rjeđim migrenama akutna terapija, odnosno ublažavanje boli u migrenskom napadaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Preporučuju se i preventivne mjere poput opuštanja, povlačenja u tamu i masaža između napadaja, kazala je Demarin naglasivši da je migrena uz adekvatnu terapiju izlječiva.

Migrena se češće javlja kod žena, a karakterizira je pulsirajuća bol često praćena mučninom, povraćanjem, osjetljivošću na svijetlo i buku, te pojavom točkica i crtica u vidnom polju, rekao je Pavao Krmpotić, neurolog iz Psihijatrijske bolnice u Vrapču.

Točan uzrok migrenskih glavobolja nije poznat, a na njihovu pojavu mogu utjecati razni faktori - genska predispozicija, životni stil, stres, hormonalne promjene, prehrana, klima i dr. Češće se javljaju u proljeće i jesen, dodao je.

Na okruglom stolu objavljen je početak rada Savjetovališta za migrenu u KB-u Sestre milosrdnice. Savjetovalište je otvoreno svakog četvrtka od 16 do 18 sati, a bolesnici se mogu naručiti na telefon: 01/3787-724.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara