Olli Rehn odbio pokušaj pritiska slovenskog parlamentarca na Hrvatsku

Olli Rehn odbio pokušaj pritiska slovenskog parlamentarca na Hrvatsku

EUROPSKI povjerenik za proširenje, Olli Rehn, odgovorio je danas slovenskom zastupniku Zmagi Jelinčiču na njegovo pismo, i objasnio mu kako ulazak Hrvatske u Uniju ne ovisi o ulasku drugih zemalja iz regije, poput Albanije i Kosova, i kako se EU neće miješati u probleme između Hrvatske i Slovenije.

Naime, Jelinčič je zastupnik Slovenske nacionalne stranke i kandidirao se za predsjednika Slovenije na izborima ove godine. Nedavno je uputio pismu Rehnu u kojem predlaže da Hrvatska u Uniju treba ući u paketu sa BiH, Crnom Gorom, Srbijom i Albanijom, iako je stajalište EU da je Hrvatska jedina koja je po svojim reformama blizu pristupanju Uniji, dok navedene zemlje bivše Jugoslavije čekaju još godine reformi.

"Hrvatska bi ometala svojim ulaskom ulazak drugih zemalja"

Hrvatska bi "ometala" svojim ulaskom u Uniju ulazak drugim zemljama, argumentira Jelinčić. Međutim, Rehn misli drugačije. On u svom odgovoru ističe kako "Europska komisija smatra da svaku državu prilikom ulaska u EU treba procjenjivati s obzirom na njezine rezultate u ispunjavanju pristupnih kriterija".

Osim toga, slovenski je nacionalist zatražio da EK postupi u rješavanju graničnih i drugih otvorenih pitanja između Hrvatske i Slovenije kako je postupila kada su se Estonija i Poljska sporile sa Rusijom. Odnosno on je povjereniku napisao kako EU tu mora poduprijeti Sloveniju, kako je podržala ove dvije države, ovo je već drugi puta da on pokušava EU uvući u odnose Slovenije i Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatsko-slovenska pitanja su spor između dviju zemalja, a ne EU i Hrvatske

Rehn se ne slaže ni sa ovom njegovom tezom, i odgovara mu kako to nisu iste situacije, jer se tada EU uplela zbog toga što je branila europske interese, te da se tada nije radilo o bilateralnim odnosima, kao u slučaju Hrvatske i Slovenije.

"Otvorena slovensko-hrvatska pitanja su bilateralne naravi, i Europska komisija potiče obje strane da ih riješe u duhu dobrosusjedstva", odgovaraju iz Europske komisije, jer prema njihovim informacijama "i dalje postoje nastojanja da do toga dođe".

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara