Olli Rehn u veljači u posjetu Ankari

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn u veljači bi trebao posjetiti Tursku kao dio priprema za pristupne pregovore koje bi EU s Turskom trebala započeti 3. listopada ako u međuvremenu ta zemlja prizna Cipar, javlja u petak agencija Agence Europe.

U utorak, Grčka je optužila Tursku da je ušla u njezine teritorijalne vode s dva patrolna čamca.

"Takvo ponašanje nije u skladu sa stajalištem koje bi trebala imati zemlja kandidat za pristup Europskoj uniji prema jednoj članici, niti s europskim principom o dobrosusjedskim odnosima", rekao je glasnogovornik grčkom ministarstva vanjskih poslova.

Čelnici zemalja članica Europske unije usuglasili su se u na summitu u prosincu u Bruxellesu oko otvaranja pregovora o punopravnom članstvu s Turskom 3. listopada no naglasili su da Turska, ključna članica NATO-a, mora do tada poduzeti korake prema normalizaciji odnosa s Ciprom, što je za Ankaru iznimno osjetljivo pitanje.

U tada usvojenom dokumentu navodi se da Turska mora potpisati protokol kojim se njezin sporazum o pridruživanju EU-a proširuje na deset novih članica Unije, uključujući Cipar, prije početka pristupnih pregovora.

Također se kaže se da je cilj pregovora s Turskom punopravno članstvo u Uniji, a ne privilegirano partnerstvo, no pregovori će biti otvoren proces, bez unaprijed zajamčenog ishoda. Ne uspije li zemlja kandidat ispuniti sve kriterije za članstvo, mora se osigurati da bude čvrsto integrirana u europske strukture.

(Hina) xmaš ysv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara