Olmert, Abbas i Condoleezza uskoro na trilateralnom sastanku?

IZRAELSKI premijer Ehud Olmert i američka državna tajnica Condoleezza Rice jučer su se dogovorli o održavanju trilateralnog sastanka, kojemu bi prisustvovali njih dvoje i predsjednik palestinske samouprave Mahmoud Abbas, rekao je jedan od članova Condoleezine delegacije, koji je ostao anoniman.

Taj delegat tvrdi da će se sastanak održati "negdje na Bliskom istoku u nadolazeća tri do četiri tjedna", te da će se na njemu raspravljati o "budućnosti pregovora koji bi trebali dovesti do stvaranja palestinske države".

Sa službene strane, Olmertova glasnogovornica potvrdila je da je premijer "principijelno" pristao na sastanak, ali da datum i mjesto još nisu određeni.

Olmert je na sastanku svoje stranke Kadima, nakon sastanka s Condoleezzom, rekao kako su pregovori s Palestincima mogući, ako svi ispune tri glavna uvjeta: priznanje države Izrael, odricanje od nasilja i poštivanje prijašnjih dogovora. Navodno je na sastanku s Condoleezzom Olmert obećao da će Izrael, u slučaju da Palestinci poštuju te uvjete, poduzeti korake koji su dosad bili bez presedana u odnosima s Palestincima.

Govori se i da su Olmert i Condoleezza raspravljali o tome kako pojačati Abbasov status kod Palestinaca u sukobu s Hamasom. I Izrael i SAD vide Fatah kao "manje zlo" na Bliskom istoku. Olmert pak kaže da bi stvaranje palestinske vlade nacionalnog jedinstva koja ne bi poštivala tri uvjeta značilo prestanak izraelske podrške Abbasu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je SAD službeno izjavio kako namjerava podržati plan stvaranja palestinske države s privremenim granicama, ali je Abbas odbacio taj prijedlog. Prijedlog je inače dio plana "road map", kojeg je Izrael nedavno prekršio najavivši gradnju novih kuća u naselju na Zapadnoj obali.

Čini se da su unutarnje borbe u područjima palestinske samouprave do te mjere izmorile i Hamas i Fatah da bi i jedni i drugi mogli biti spremniji na pregovore s Izraelom nego inače.

Postoje glasine i o skorom susretu Abbasa i šefa Hamasovog političkog biroa, Khalida Meshala, koji se trenutno nalazi u političkom egzilu u Siriji. Navodno su Abbasovi pomoćnici u tajnosti dogovorili taj susret s Meshalom, ali Abbas to poriče. Takav susret mogao bi biti bitan za rješavanje unutarnjeg palestinskog sukoba, budući da Meshal, kao jedan od utemeljitelja Hamasa, ima jako veliku moć u toj organizaciji.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara