Olmert bi mogao izgubiti premijersko mjesto nakon svjedočenja šefa vojske

SVJEDOČENJE šefa Udruženog stožera Izraelskih obrambenih snaga, Dana Halutza, koji uskoro napušta svoje mjesto, moglo bi značiti kraj premijerske službe Ehuda Olmerta.

Halutz se danas pojavljuje pred Winogradovim povjerenstvom, koje istražuje razloge neuspjeha ljetnog rata s Libanonom. Taj neuspjeh (jedan od najvećih izraelskih vojnih promašaja ikad) mogao bi nanijeti ogromnu štetu velikom broju ljudi. Halutz je već dao ostavku na svoj položaj, Olmert i ministar obrane Amir Peretz također su na udaru, a nije nemoguće da se skine i poneki obavještajni skalp.

Ono što bi moglo biti katastrofalno po Olmerta je to što, po naznakama, Halutz namjerava reći da je glavni krivac za ratni promašaj upravo političko vodstvo, koje vojsci uopće nije reklo da namjerava provesti potpuni rat protiv Libanona. Vojska je navodno očekivala operaciju koja bi trajala maksimalno 96 sati, a sve se pretvorilo u 34 dana rata koji Izrael nije uspio dobiti.

Halutzov glavni argument bi trebao biti sljedeći: da je znao da državni vrh namjerava ulaziti u rat, pokrenuo bi već pripremljenu akciju kojom bi zatvorio Hezbollahove borce u području oko izraelske granice, gdje bi ih izraelska vojska dokrajčila. Ali, ni premijer ni ministar obrane na samom početku rata nisu dali naslutiti da će se krenuti u rat.

Olmert je ionako pod ogromnim pritiskom javnosti nakon što se otkrilo da je upleten u financijski skandal, a popularnost u vlastitoj stranci mu je drastično opala.

Halutzovo svjedočenje lako bi mogla bit kap koja prelijeva čašu.

Ako Olmert da ostavku, njegovo mjesto bi zauzela Tzipi Livni, ministrica pravosuđa i vanjskih poslova, koja je zajedno s Olmertom i Arielom Sharonom osnovala stranku Kadima. U tom slučaju, ona bi bila prva izraelska premijerka nakon Golde Meir, a Izrael bi se našao u situaciji u kojoj bi na dva najviša mjesta u zemlji imao žene. Naime, v.d. predsjednika je predsjednica Knesseta (izraelskog parlamenta) Dalia Itzik.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara