Olmert i Peretz mogli bi se sukobiti oko izbora novog šefa vojske

IZRAELSKI premijer Ehud Olmert i ministar vanjskih poslova Amir Peretz mogli bi se sukobiti oko izbora novog šefa Udruženog stožera izraelskih obrambenih snaga, kojeg se mora izabrati nakon što je general Dan Halutz dao ostavku na to mjesto.

Omert i Peretz imaju različite kandidate za to mjesto, a iako po zakonu zadnju riječ pri izboru novog šefa ima Peretz, Olmert je već najavio da u izboru namjerava igrati "aktivnu ulogu". Halutz je ostavku dao zbog pritiska nakon neuspjeha u ratu s Libanonom, iako teško da je jedini kriv.

Mnogi su u Izraelu krivnju za neuspjeh pripisali upravo Peretzu, a predviđa se da bi ga Olmert mogao smijeniti, čime bi poslušao savjete koji mu dolaze iz bliskih izvora. Mogući Peretzov zamjenik bio bi Ehud Barak, bivši premijer iz Peretzove laburističke stranke, koji se s Peretzom bori za mjesto vođe stranke.

Peretz je jučer rekao da ne namjerava pratiti Halutov primjer i dati ostavku, nego da će ostati na svom mjestu i nadalje služiti domovini. Isto to je Halutz rekao prije neka dva tjedna, pa ga sad više nema.

Halutz je najavio da će ostati na svom mjestu još nekoliko tjedana, da bi pomogao uvesti svog nasljednika u posao.

J.D.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara