Olmert i Rice se dogovorili oko susreta sa Abbasom

IZRAELSKI i američki dužnosnici jučer su izjavili da su se američka državna tajnica Condoleezza Rice i izraelski premijer Ehud Olmert suglasili sastati se sa palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom, javlja CNN.

Trostrani sastanak trebao bi označiti ponovni početak bliskoistočnog mirovnog procesa, no za to još nije određen datum. Odluka je pala prilikom jučerašnjeg sastanka Olmerta i Rice, a koji su dužnosnici Olmertove administracije nazvali "sveobuhvatnim" i "produktivnim".

Rice je nakon nedjeljnog sastanka sa Abbasom u Ramalli (Zapadna obala) rekla kako je Washington "potpuno predan" razrješavanju izraelsko-palestinskog sukoba kroz rješenje koje bi i Izraelcima i Palestincima omogućilo da žive u sigurnosti, miru i demokraciji.

Američka državna tajnica na službenom je putu Bliskim istokom kako bi uvjerila izraelsko i palestinsko vodstvo da ubrza mirovni proces, ali i da promovira novi strateški plan Georgea W. Busha zemljama susjednim Iraku. SAD je već duže vrijeme pod pritiskom svojih europskih i arapskih saveznika da pomogne riješiti izraelsko-palestinski sukob.

Rice će tijekom turneje posjetiti Amman (Jordan), Egipat, Rijad (Saudijska Arabija) i Kuwait City (Kuvajt), nakon čega putuje u London i Berlin. U SAD se vraća u petak.

E.A.J.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara