Olmert: Izrael će zadržati nadzor nad dolinom Jordana

Izrael će zadržati nadzor nad "dolinom Jordana, velikim židovskim naseljima" na Zapadnoj obali i nad "ujedinjenim Jeruzalemom", izjavio je u utorak navečer izraelski privremeni premijer Ehud Olmert, govoreći o svojoj viziji "konačnih granica" Izraela na istoku.

"Zadržat ćemo dolinu Jordana. Ne možemo se odreći nadzora nad istočnom granicom Izraela", kazao je Olmert u razgovoru za drugi kanal izraelske televizije.

Dolina Jordana se prostire na oko 150 km, od Tiberijadskog jezera na sjeveru do Mrtvog mora na jugu. Na istoku se pruža uz Jordan, a na zapadu uz Izrael i Zapadnu obalu.

"Naša je nakana jasna. Idemo prema razdvajanju od Palestinaca i prema uspostavi konačne granice države Izraela (sa Zapadnom obalom)", istaknuo je Olmert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Razdvajanje od Palestinaca "natjerat će nas da se odvojimo od područja koja danas kontrolira država Izrael", dodao je Olmert.

Olmert predvodi stranku centra Kadima koju je utemeljio premijer Ariel Sharon malo prije moždanog udara koji je doživio početkom siječnja.

Kadima je najveći favorit izraelskih parlamentarnih izbora koji će se održati 28. ožujka, a Olmert će, pobijedi li na izborima, sastavljati novu izraelsku vladu.

(Hina) xvrad ydv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara