Olmert se priprema za mogući gubitak posla

NEKOLIKO sati prije objave izvješća Winogradovog povjerenstva, izraelski premijer Ehud Olmert drhti u svojoj stolici, budući da bi negativna ocjena tog povjerenstva i njega i njegovog ministra obrane Amira Peretza mogla vrlo lako koštati posla.

Winogradaovo povjerenstvo (nestranačko povjerenstvokoje je vlada angažirala da istraži uzroke neslavnog završetka Drugog libanonskog rata) treba rezultate istrage objaviti danas u 17h po lokalnom vremenu, a Olmert će rezultate dobiti sat vremena prije toga. Također je sazvao članove svoje stranke Kadima da se nađu sat i 45 minuta nakon objave rezultata povjerenstva.

Preko vikenda su izraelski mediji dobili dijelove preliminarnog konačnog izvješća povjerenstva, a, sudeći po njemu,  Olmert će biti kritiziran zbog preuranjenih odluka i zbog toga što je dopustio da ga generali natjeraju na loše odluke, zato što nije tražio da mu se predoče alternativni planovi. No, glavninu kritike zbog neuspjeha u ratu trebali bi podnijeti Peretz, koji je u Izraelu otprilike jednako nepopularan kao i Olmert, kojemu je popularnost u anketama pala na ispod 2% i Dan Halutz, zapovjednik udruženog stožera Izraelske vojske koji je zbog svoje uloge već podnio ostavku na to mjesto.

Sudeći po tim preliminarnim rezultatima, povjerenstvo izgleda neće zatražiti Olmertovu ostavku, ali, uz istragu koja se protiv Olmerta vrši zbog korupcije, neki smatraju da je samo pitanje vremena kad će morati podnijeti ostavku, te da bi objavljivanje ovog izvješća mogao biti zadnji čavao u lijesu Olmertove političke karijere.

Olmert se sa svojim stranačkim kolegama već dogovorio oko taktike usmjerivanja krivnje na druge, a njegovi politički protivnici nisu najavili da ga planiraju izazivati da da ostavku. Iz Kadime uglavnom stižu riječi potpore za Olmerta, koji je i sam najavio da ne namjerava dati ostavku nakon objave rezultata.

Pretpostavlja se da bi O,merta, u slučaju ostavke, mogla zamijeniti Tzipi Livni, ministrica vanjskih poslova, koja je u zadnje vrijeme prilično tiha oko cijelog slučaja i koja je održala sastanke s članovima stranke, tako da se pretpostavlja da već ima potebnu stranačku potporu. Na sastancima je rekla kako ne namjerava skiati olmerta s mjesta premijera, ali da je spremna preuzeti taj posao ako to bude potrebno. 

Osim bavljenja neuspjehom za vrijeme prvih dana rata, izvješće povjerenstva analizirat će i razdoblje između 2000. i 2006., te ukazati na moguće greške u postupanju prema toj zemlji. Puni rezultati istrage, koji će se baviti cijelim ratom, trebali bi biti objavljeni kasnije ove godine.

J.D.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara