Oluja koja je u ušla u anale vojnog ratovanja

Oluja koja je u ušla u anale vojnog ratovanja

CENTRALNA proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti već je po običaju organizirana je u Kninu. Riječ je o trinaestoj obljetnici Vojno redarstvene akcije Oluje, a po prvi puta, 5. kolovoza slavi se i kad Dan hrvatskih branitelja.

Agresija iz Srbije i Crne gore

U akciji koja je ušla u vojne anale u četiri dana oslobođeno je 80 posto hrvatskog teritorija kada je pala marionetska SAO Krajina. Ukupno je oslobođeno 10.400 četvornih kilometara, a sudjelovalo je oko 150 do 200 tisuća ljudi. U razdoblju od 4. kolovoza kada je počela vojno redarstvena akcije pa do 7. kolovoza kada je oslobođen zadnji pedalj tzv. SAO Krajine poginulo je 174 vojnika, a bilo je oko 1430 ranjenih branitelja.

Knin je oslobođen dan nakon početka Oluje, a hrvatska vojska ušla je u taj povijesni kraljevski grad u 9.30 sati 5. kolovoza. Munjevita akcija oslobađanja nastavila se ulaskom HV-a i MUP-a  u Benkovac, Vrliku, Kijevo, Drniš, Gračac, Lovinac i ostala mjesta. Završetkom Oluje, Dalmacija je prestala biti "slijepo crijevo", te je nakon agresije iz Srbije i Crne Gore priključena ostatku Hrvatske.

Nakon Oluje mirna reintegracija

Posljednji "hropci" umiruće SAO Krajine, mogli su se čuti u Osijeku, Zadru, Šibeniku ali i Dubrovniku iz pravca Trebinja (BiH), gdje su po posljednji puta padale granate. Nakon veličanstvene "Oluje" sve je bilo spremno za mirnu reintegraciju Podunavlja.

Knin se ove godine posebno pripremio za slavlje, a svakako ono što će biti drugačije jest mimohod branitelja, a povodom njihova dana. Predviđa se kako će se u mimohodu okupiti oko 150 veterana Domovinskog rata, a koje je za ovu priliku okupila Koordinacija braniteljskih udruga grada Knina.

300 ratnih zastava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, danas će se moći vidjeti i oko 300 ratnih zastava hrvatskih vojnih postrojbi, ali i policije. Centralna svečanosti čiji je direktan prijenos osigurao braniteljski-portal, moći se se pratiti na toj internet stranici. Početak centralne svečanost predviđen je za 10.30 sati, na nogometnom igralištu Dinare, a uz pripadnike Hrvatske vojske, bit će postrojeni i veterani Domovinskog rata.

Premijer Ivo Sanader bit će nazočan svečanosti s članovima Vlade, pa će tako uz njega biti potpredsjednica Vlade i ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranka Kosor, kao i potpredsjednica Vlade Đurđa Adlešič. Tu su i  ministar obrane Branko Vukelić, ministar unutarnjih poslova Berislav Rončević, ministar kulture Božo Biškupić, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković, te ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta.

Vojne enciklopedije

Visoko saborsko izaslanstvo također će se naći danas u Kninu, a hrvatski parlament predstavljat će predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, potpredsjednici sabora Vladimir Šeks te željka Antunović, koja će biti u izaslanstvu SDP-a predvođenom predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Hrvatski predjednik Stjepan Mesić zbog posjeta više Azijskih zemalja neće nazočiti svečanosti u Kninu.

U 9.30 sati na kninskoj Tvrđavi podignut je hrvatski stijeg. Prije trinaest godina, Zvonimirov grad oslobođen je točno u taj sat ulaskom pripadnika HV-a. Danas 13 godina poslije ostala su mnoga trvenja vezana za razdoblje koje je uslijedilo nakon Oluje, a to je ujedno i dio zanimanja međunarodnog suda u Haagu. No gotovo nitko dobronamjeran danas ne osporava veličanstvena četiri dana koja su ušla u vojne enciklopedije modernog ratovanja.

R.I.
Foto: antegotovina.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara