Oluje poharale sjeverozapad Europe, jak vjetar stigao i u Hrvatsku

URAGANSKI vjetrovi brzine od čak 120 km/h najjače su udarili područje Njemačke i uzrokovali kaos u zračnom, cestovnom i pomorskom prometu zapadne Europe.

Njemački vremenski prognostičari savjetovali su građanima da zbog vlastite sigurnosti ostanu kod kuće. Škole diljem zemlje zatvorene su.

Ciklon se kreće zapadom Njemačke, a krajevi zemlje s niskom nadmorskom visinom pripremaju se za moguće poplave.

Više od 40 tisuća volontera spremno je reagirati na hitne slučajeve dok njemački mediji izvještavaju o šteti koja raste iz sata u sat.

Nevrijeme je pogodilo i sjevernu Francusku, ali i jug Velike Britanije. Vjetrovi iznad Sjevernog mora podižu valove od čak 9 metara.

Barem sedmero ljudi već je izgubilo živote u Velikoj Britaniji, a jedna je vozačica na sjeveru Francuske poginula kada je električni stup pao na njen automobil.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jak vjetar u četvrtak je pogodio i Hrvatsku, no, kako doznajemo od Kristijana Božarova, predsjednika udruge "Crometeo - motrenje i prognoziranje vremena", mjesta panici u Hrvatskoj nema.

"Što se tiče Hrvatske, nema nikakve opasnosti. U unutrašnjosti Hrvatske mjestimice će biti tijekom noći olujnih udara, i to u Međimurju, širem varaždinskom području, Zagorju, Podravini i Slavoniji, što će vjerojatno mjestimice izazvati i manju materijalnu štetu, možda pokoje srušeno stablo, no ništa dramatično. Kod nas je zabilježena jačina vjetra od 80 do 90 km/h, dok je u Njemačkoj zabilježeno i do 180 km/h, što je znatna razlika. " - kazao je Božarov u razgovoru za Index.

Sutra tijekom prijepodneva vjetar će oslabjeti, osim u Međimuurju, Slavoniji i Podravini, gdje će ostati umjereno jak.

E.A.J./B.S.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara