Olujić danas podnosi žalbu na odluku o izručenju Rajića Haškom sudu

Branitelj haškog optuženika Ivice Rajića Željko Olujić najavio je da će danas Vrhovnom sudu uputiti žalbu na prošlotjednu odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom se dopušta izručenje Rajića Haškom sudu.

"Danas ću Vrhovnom sudu uputiti žalbu jer Županijski sud nije u dovoljnoj mjeri utvrdio osnovanu sumnju i stupanj vjerojatnosti da je Rajić počinio kazneno djelo za koje ga tereti sud u Haagu", izjavio je Olujić za Hinu.

Osim na, kako je rekao, nedostatak bilo kakvih dokaza da je Rajić počinio ratni zločin, žalit će se i na "niz proceduralnih sudskih pogrešaka".

To se posebno odnosi na odluku Županijskog suda, u kojoj se navodi kako se dopušta izručenje Rajića jer, tvrdi Olujić, domaći sud može ili udovoljiti ili ne udovoljiti haškom zahtjevu, a ne dopustiti izručenje.

Rajićev odvjetnik najavio je i kako će od Vrhovnog suda izričito tražiti da prisustvuje sjednici Vijeća petorice sudaca Vrhovnog suda koje će odlučivati o njegovoj žalbi, na što ima pravo po Zakonu o kaznenom postupku.

Zagrebački Županijski sud je 30. travnja odobrio izručenje Rajića Haškom sudu, dan nakon sudske sjednice na kojoj je Rajić porekao krivnju, a Olujić se usprotivio izručenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vijeće je utvrdilo da je Rajić osoba čije izručenje traži Haški sud i da je optužen za zločine koje je taj sud nadležan procesuirati, što je, po Ustavnom zakonu o suradnji s Haškim sudom, dovoljno za izručenje optuženog.

Odluka peteročlanog vijeća Vrhovnog suda je konačna i nakon nje obrana može podnijeti ustavnu tužbu, no ona ne odgađa izručenje.

Izručenje privremeno može odgoditi jedino ministrica pravosuđa i to zbog bolesti optuženika ili "drugog naročito opravdanog razloga".

Ivica Rajić optužen je da je kao zapovjednik druge operativne skupine HVO-a iz Kiseljaka, po zapovjednoj i osobnoj odgovornosti, odgovoran za ubojstvo najmanje 16 bošnjačkih civila u srednjebosanskom selu Stupni Dol, u listopadu 1993.

(Hina) tr so

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara