Olujić vjeruje da će ICTY odbaciti optužnicu protiv Šešelja

ODVJETNIK književnika i direktora Hrvatskog slova Stjepana Šešelja rekao je kako vjeruje da će Haški sud odbaciti optužnicu protiv njegova klijenta koja ga tereti za nepoštivanje Suda zbog objavljivanja identiteta i dijela iskaza zaštićenog svjedoka.

"Ja vjerujem...da će nakon današnjeg iskaza Stjepana Šešelja doći do odbacivanja optužnice", rekao je odvjetnik Željko Olujić novinarima nakon što je Šešelj završio višesatni razgovor s haškim istražiteljima. Sam Šešelj nije dao izjavu za medije.

Šešelj se odazvao razgovoru na traženje istražitelja Haškog suda premda je, kako je kazao Olujić, pomalo neuobičajeno da se daje iskaz nakon što jer optužnica podignuta.

Dodao je da Šešelj nema potrebe za nikakvom posebnom strategijom i da se brani istinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Olujić je najavio prigovor na optužnicu u roku od 30 dana nakon što obrana primi popratni materijal ukoliko ne dođe prije toga do nekakvog poteza od strane Tužiteljstva. On je rekao da će uložiti prigovor i napasti optužnicu "kako glede nadležnosti tako i glede samog optužnog akta za koji književnik Stjepan Šešelj nije kriv".

Šešelj i Domagoj Margetić, bivši glavni urednik tjednika "Hrvatsko slovo", optuženi su za nepoštivanje suda zbog objavljivanje iskaza i identiteta zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u svom listu.

Riječ je o iskazu sadašnjeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića koji je 16. ožujka 1998. svjedočio na zatvorenoj sjednici na suđenju Blaškiću.

Izvatci iz transkripta Mesićeva iskaza objavljeni su i u drugim hrvatskim medijima te na internetu, a istražitelji Tužiteljstva koji vode istragu o tome ovog tjedna u Zagrebu obavljaju razgovore s osobama osumnjičenim da su odgovorni za objavljivanje.

Šešelj i Margetić u utorak su se na prvom pojavljivanju pred Haškim sudom očitovali da nisu krivi prema optužnicama.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara