OMV rezultati za prvo polugodište 2006.: Nastavlja se profitabilni rast

OMV Aktiengesellschaft je učvrstio svoju poziciju vodeće srednjoevropske naftne kompanije u prvoj polovici 2006. godine i još jednom postigao odlične financijske rezultate.

Ukupna prodaja OMV-a porasla je za 28% na 8.9 milijardi eura, a dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) se povećala za 24% odnosno na 1.2 milijarde eura, u usporedbi s istim razdobljem 2005. godine.

Petrom je dao značajan doprinos ukupnoj dobiti ( EBIT) od 444 milijuna eura. Neto dobit OMV-a  – u usporedbi sa prvim polugodištem 2005. – narasla je za 30% na 904 milijuna eura. Novčani tok je povećan za 9% na 1.1 milijardu eura. Omjer zaduženosti je 8%.

Predsjednik izvršnog odbora OMV-a Wolfgang Ruttenstorfer je izjavio: “U prvoj polovici 2006. godine OMV je uspješno nastavio svoju strategiju profitabilnog rasta, što se odražava i na dobrim rezultatima kompanije. Doprinos Petroma je ponovo značajan, a njegova modernizacija napreduje dobrim tempom. Promatrajući globalno, ovi rezultati potvrđuju da je naša strategija rasta kao integrirane grupacije za naftu i plin na pravom putu te da u smo u potpunosti usmjereni na kretanje ka ostvarenju naših ciljeva rasta postavljenih do 2010. Nastojimo uspješno kapitalizirati mogućnosti koje se pružaju u razvojnom pojasu srednje i jugoistočne Europe.“

U izvještajnom razdoblju od siječnja do lipnja 2006. godine,  ukupna ulaganja od oko 1.7 milijardi eura su znatno veća od onih u prvoj polovici 2005. (2005: 479 milijardi eura).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Približno 287 milijuna eura ovih investicija bilo je usmjereno na istraživanje i proizvodnju (E&P), uglavnom za razvoj novih polja na Novom Zelandu i u Australiji, kao i za optimizaciju programa u Rumunjskoj.

Približno 1.3 milijarde eura je uloženo u  rafiniranje i marketing (R&M), uz poduzete značajne poteze koji uključuju i preuzimanje 34% Petrol Ofisija i preuzimanje 70 benzinskih postaja ARAL kvalitete u Češkoj.

U usporedbi sa istim kvartalom prošle godine, dobit (EBIT) OMV-a je porasla za 22% na 621 milijun eura, a istodobno je i prodaja narasla za 21% na približno 4.6 milijardi eura. Na kraju lipnja 2006., OMV Grupa (uključujući Petrom) imala je 46,734 zaposlenih.

U prvoj polovici 2006. godine, OMV je povećao svoju prodaju u ovom sektoru za 27% na približno 8.3 milijarde eura, što je prvenstveno rezultat povećanja prodaje u Sektoru rafiniranja i marketinga, kao i viših cijena proizvoda. Dobit (EBIT), negativna u prvom tromjesečju 2006., postupno je rasla i konačno dosegla 94 milijuna eura (1-6/05: 343 milijuna eura). Ovaj rezultat odražava ukupno slabije okruženje u petrokemiji i marketingu u usporedbi s prvom polovicom 2005. godine. Dodatno, cijene sirove nafte su imale negativan utjecaj, posebno u rumunjskim rafinerijama, gdje je razina potrošnje i gubitka još uvijek znatno iznad zapadnih standarda.

Udio Petrokemije (bez Petroma)u dobiti (EBIT) iznosi 30 milijuna eura, što predstavlja povećanje od 72% u odnosu na prvu polovicu 2005. godine. To proizlazi iz pada marži uzrokovanog značajnim povećanjem troškova sirovina, a koji se nisu odrazili na prodajnu cijenu.

OMV-ova ukupna količina rafiniranja je porasla za 6%, na 11.19 milijuna tona (1-6/05: 10.58 milijuna tona), uz značajan doprinos Petroma. Ukupna iskorištenost kapaciteta je bila na 91%.

U segmentu marketinga opseg prodaje je povećan za 8% na 8.8 milijuna tona (1-6/05: 8.18 milijuna tona). Od kraja lipnja 2006., OMV je, uključujući Petrom,  poslovao na 2,520 benzinskih postaja. Završetak preuzimanja 70 benzinskih postaja ARAL-ove kvalitete od BP-a na češkom tržištu, doveo je OMV na poziciju broj jedan na češkom tržištu benzinskih postaja. Preuzimanje 34% udjela u Petrol Ofisiju, vodećoj turskoj kompaniji u sektoru benzinskih postaja, također je završeno u prvoj polovici 2006. godine. 

Time je OMV unaprijedio svoje mogućnosti proširenja na tom tržištu u razvoju i sada zauzima čvrstu poziciju u toj strateški značajnoj zemlji. OMV je ukupno povećao svoj tržišni udio na srednjeeuropskim tržištima u razvoju na 20% i prijevremeno postigao svoj tržišni cilj koji je bio planiran za 2008. godinu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara