O´Neill niječe upotrebu tajnih dokumenata za optužbu Busha

O´Neill niječe upotrebu tajnih dokumenata za optužbu Busha
BIVŠI američki ministar financija Paul ONeill zanijekao je u utorak da je dao tajne dokumente autoru knjige u kojoj se predsjednika Busha optužuje da je od početka mandata planirao napad na Irak, ali je rekao kako bi rado povukao neugodne komentare o predsjedniku.

ONeill je u knjizi novinara Rona Suskinda "Cijena lojalnosti" objavljenoj u utorak optužio Busha da je otpočetka svojega predsjednikovanja, prije terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. planirao napad na Irak.

Ministarstvo financija je zatražilo istragu o tome kako je u ONeillovom nastupu na televiziji CBS u nedjelju noću mogao biti upotrijebljen dokument označen kao tajan.

U CBS-ovoj emisiji pokazan je dokument označen kao tajan za kojega se tvrdilo da sadržava planove Bushove administracije za Irak nakon Saddama Husseina. ONeill je rekao kako je pokazana stranica samo okvir koji je mogao ukazivati da je riječ o tajnom spisu, a ne sam dokument.

ONeill je Suskindu za njegovu knjigu dao kompakt diskove s 19.000 dokumenata iz njegova 23 mjeseca koja je proveo kao Bushov ministar financija.

U razgovoru na televiziji NBC ONeil je u utorak kazao da je dokumente za korištenje u knjizi dobio od odvjetnika ministarstva te kako misli da "nema ništa tajno među tih 19.000 dokumenata".

On je također ustvrdio da su njegove riječi iskrivljene da bi se stekao dojam da je Bushova vlada od svoga početka planirala napad na Irak.

ONeill je kazao kako nije želio reći da je vlada bila u krivu što je nastavila planiranje za moguću izmjenu režima Saddama Husseina koje je započeo prethodni predsjednik Bill Clinton, nego da je bio iznenađen što je Iraku dan tako visok prioritet te se pojavio na vrhu dnevnog reda već na prvoj sjednici vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ONeill u knjizi tvrdi kako je način odlučivanja na sjednicama vlade bio često kaotičan, a Busha na sastancima vlade opisao je kao "slijepca u sobi punoj gluhih".

On je NBC-ju kazao kako se živopisno izrazio, ali da bi to sada, da može povukao.

Bushovi saveznici istupili su u njegovu obranu.

Ministar obrane Donald Rumsfeld u utorak je kazao kako se prikazi Bijele kuće u knjizi i njegova iskustva razlikuju kao "nebo i zemlja".

Reagirajući na tvrdnju da je Bush planirao napad na Irak još prije 11. rujna Rumsfeld je rekao da je Bush donio odluku o kretanju u rat protiv Iraka u ožujku 2003. "nakon što je pokušao sve drugo".

Nekoliko demokratskih predsjedničkih kandidata iskoristilo je ONeillove komentare kao argument da je Bush obmanuo Amerikance tvrdeći da je razlog što ide u rat oružje masovnog uništavanja i veze Husseina s al Qaedom.

Upitan da li će glasovati za Busha na izborima 2004. ONeill je rekao kako vjerojatno hoće jer ne vidi nikoga bolje pripremljenog i sposobnijeg.

Bush je otpustio ONiella nakon što se usprotivio njegovoj ekonomskoj politici, proračunskom manjku i smanjenju poreza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara