Opasna eskalacija sukoba: Saudijska Arabija najavila dodatne mjere protiv Irana

Opasna eskalacija sukoba: Saudijska Arabija najavila dodatne mjere protiv Irana

Foto: Hina

ARAPSKI ministri vanjskih poslova optužili su Iran za miješanje u poslove drugih bliskoistočnih država i potkopavanje regionalne sigurnosti na izvanrednoj sjednici Arapske lige u Kairu posvećenoj jačanju napetosti u toj regiji.

Krizu između sunitske kraljevine Saudijske Arabije i šijitskog Irana prouzročilo je saudijsko pogubljenje šijitskog klerika Nimra al-Nimra 2. siječnja, koje je izvazvalo bijes šijita diljem Bliskog istoka.

Iranski prosvjednici su odgovorili na pogubljenje napadom na saudijsko veleposlanstvo u Teheranu nakon čega je Rijad prekinuo diplomatske odnose. Zatim je Teheran prekinuo sve trgovinske veze s Rijadom i zabranio je hodačasnicima da putuju u Meku.

Otvarajući izvanrednu sjednicu Arapske lige, šef diplomacije Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullah bin Zayed al-Nahyan izjavio je da se sastanak održava "u svjetlu opasne eskalacije".

Saudijska Arabija najavila dodatne mjere protiv Irana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saudijska Arabija najavila je u subotu nakon izvanrednog sastanka Vijeća za suradnju u Zaljevu da će poduzeti "dodatne mjere" protiv Irana, ali nije navela koje.

"Snažno osuđujemo napade Irana na diplomatske misije i apsolutno odbacujemo iransku politiku miješanja u poslove kraljevine i bilo koje druge arapske države", rekao je Nahjan.

"Iran ne oklijeva koristiti sektaštvo kao način za dobivanje kontrole nad regijom", dodao je.

"Ti napadi jasno odražavaju pristup koji ima iranska politika u našoj regiji... s njezinim miješanjem u poslove država i poticanjem sektaških razdora te podrivanjem sigurnosti i stabilnosti", rekao je saudijski ministar vanjskih poslova Abdel al-Jubeir.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara