Opatija pred sklapanjem Ugovora o izmjeni prostornog plana

GRADONAČELNIK Opatije Ranko Vlatković na današnjoj je konferenciji za novinstvo izvijestio da je Grad Opatija pred sklapanjem ugovora s Urbanističkim institutom Hrvatske o izradi izmjena prostornog plana tog grada jer je u Opatiji, po nalazima urbanističke inspekcije, na temelju tog plana, oko 300 hektara "zelenih" površina pretvoreno u građevinska područja.

Problem je što se razlikuju grafički i tekstualni dio prostornog plana grada, a lokacijske i građevinske dozvole izdaju se na temelju grafičkog dijela. Gradu Opatiji urbanistička je inspekcija naložila da uskladi plan grada sa županijskim prostornim planom, što bi značilo, rekao je gradonačelnik, da se nelegalno povećanu građevinsku površinu umanji za tih tristotinjak hektara.

Vlatković je istaknuo da se neće moći zaustavljati gradnju gdje su izdane građevinske dozvole, te dodao kako je stajalište Grada da investitori koji neće moći kasnije graditi na zemljištu, koje su kupili kao građevinsko po nelegalnom planu, nisu oštećeni od Grada, već da su izgubili u poslovnom riziku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima sadašnja gradska vlast naslijedila je taj plan od bivše vlasti.

Prije potpisa ugovora o izradi izmjena plana očekuje se suglasnost Ministarstva financija jer je posao izmjena dodijeljen Urbanističkom institutu bez natječaja, iako je praktično riječ o izradi novog plana od početka. Izmjene prostornog plana stajat će Opatiju oko 900.000 kuna, rekao je Vlatković navevši da očekuje njihovo dovršavanje do kraja godine.

Član Poglavarstva zadužen za urbanizam Dušan Mušćo rekao je da je bivša opatijska vlast takvim planom dala investitorima "lažnu nadu da će imati građevinsko zemljište" jer će se dio tih parcela sada odrediti kao "zelene površine". Pri tom, kazao je, nastojatiće se maksimalno zaštiti stanovništvo te u budućnosti poticati obiteljsku izgradnju u odnosu na višestambenu.

Vlatković je izvijestio da je, po izvješću općinskog državnog odvjetnika, u tijeku policijska istraga na temelju kaznene prijave Grada Opatije protiv autora sadašnjeg nelegalnog plana - tvrtke "Opatija projekt group". Opatija će od te tvrtke tražiti i obeštećenje za troškove izmjene plana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara