Opatija: Proglašeni dobitnici Plave vrpce ˝Vjesnika˝

OVOGODIŠNJU 36. plavu vrpcu ´Vjesnika´ za izvanredne pothvate u spašavanju ljudi na moru dobili su Ivo Svetac, zapovjednik dvotrupca ´None Ane´ u pojedinačnoj konkurenciji, i posada ribarskog broda ´Tomiše´ u momčadskoj.

Na današnjoj konferenciji za novinstvo u Opatiji odluku Odbora ´Plave vrpce ´Vjesnika´´ ovogodišnjim dobitnicima obrazložili su ´Vjesnikov´ novinar Damir Herceg, predsjednik Uprave i Odbora Rikard Pompe te glavni urednik lista Krešimir Fijačko.

Ivo Svetac, zapovjednik dvotrupca ´None Ane´ riječke tvrtke ´Altex´, spasio je 1. lipnja ove godine, stoji u obrazloženju Odbora, život Zagrepčanina Borisa Nendla, prevezavši ga od Mljeta do Dubrovnika.

Nendl je izlazeći iz jahte na stijene na otoku Mljetu, pao i pritom mu je puknuo mjehur što su utvrdile liječnice koje su došle. Kako je morao biti hitno odvezen na operaciju u dubrovačku bolnicu, Svetac je došao na poziv mobitelom, ukrcao Nendla na brod i dovezao ga u bolnicu u zadnji trenutak. Putem su liječnici među putnicima na brodu dali infuziju Nendlu i vratili mu prekinuto disanje. Dvotrupac ´Nona Ana´ plovio je na redovitoj liniji po Elafitskim otocima s oko 200 putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Posada ribarskog broda ´Tomiše´ spasila je tri člana posade nasukane i potonule koćarice ´Borka´ 1. listopada ove godine kod hridi Bačvica u Kornatima. Toga dana bilo je otvorenje ribolovne sezone u kornatskom otočju te je oko potonule koćarice bilo desetak brodova koji zbog ribolova nisu željeli priskočiti u pomoć posadi, nego je to učinila samo posada ´Tomiše´. Četvrti član posade ´Borka´ izišao je na hridi odakle ga je spasio brod lučke kapetanije.

U konkurenciji za ovogodišnju ´Plavu vrpcu´ bio je još jedan pothvat u pojedinačnoj i tri u momčadskoj konkurenciji.

´Plava vrpca´ bit će svečano uručena sutra u Kristalnoj dvorani hotela ´Kvarnera´ u Opatiji u 12,30 sati.

´Plavu vrpcu´ utemljio je 1966. tadašnji ´Vjesnikov´ urednik za pomorstvo Ratko Zvrko, poslije poznati književnik i pjesnik.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara