OPATIJA: PRVA MEDIJSKA RADIONICA O KONKURENTNOSTI

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Željko Čović ocijenio je danas da gospodarski rast nije moguć bez konkurentnog okružja koje će privući ulagače, te da je najvažnije ´uhvatiti´ posljednju priliku za ulazak u Europsku uniju.

Predstavljajući u Opatiji rad Nacionalnog vijeća za konkurentnost, Željko Čović je rekao da promjene moraju biti brze jer Hrvatska nije pripremljena za međunarodnu konkurenciju, te da je za gospodarski rast potrebno poboljšati uvjete za inozemna ulaganja.

Dodao je da je zaduženost zemlje u inozemstvu prevelika, te da je sadašnja stopa BDP-a teško održiva.

Među razlozima nedovoljne konkurentnosti istaknuo je malobrojne inovacije, dodajući da ´u posljednje tri godine nijedna znanstvena ustanova nije prijavila novi patent´.

U Opatiji je danas počela Prva medijska radionica o konkurentnosti pod nazivom ´Pojam i važnost konkurentnosti´, a organizirala ju je Hrvatska inicijativa za konkurentnost.

Predstavnici Vlade, gospodarstva, visokog školstva i sindikata pred 40-ak novinara predstavili su svoj rad na povećanju konkurentnosti. Svrha je radionice uspostaviti bolju komunikaciju između pokretača konkurentnosti i medija.

U Izvješću o globalnoj konkurentnosti za 2002./2003. Svjetskoga gospodarskog foruma Hrvatska je, među 80 zemalja, po konkurentnosti rasta na 58. mjestu, a po konkurentnosti na 52. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To upozorava da naše tvrtke nisu dovoljno konkurentne i ne mogu povećati standard, rekao je potpredsjednik Vlade Slavko Linić.

´Trebaju nam brze i brojne promjene, no njih onemogućuje nepovjerenje i strah stečen na osnovi prošlih iskustava, a ima ih u svim sektorima´, rekao je Linić.

´Vlada treba stvoriti uvjete za aktivnije gospodarstvo, socijalni partneri moraju komunicirati, a političku i ekonomsku stabilnost zemlje treba jačati.´

Na pitanje je li Hrvatska politički stabilna, Linić je odgovorio kako smatra da jest, te da može kvalitetno komunicirati s Europskom unijom i Haagom.

Dodao je da konkuretnost ne može osigurati samo Vlada, te da su promjene u nekim ´lokalnim jedinicama veće jer su ih ondje omogućili uspješniji pojedinci, a ne Vlada´.

Predsjednik Nezavisnih sindikata Hrvatske Krešimir Sever istaknuo je da sindikati jesu za konkurentnost i fleksibilnost, ali ´po mjeri čovjeka´.

Hrvatsku inicijativu za konkurentnost pokrenula je u proljeće 2001. Agencija za međunarodni razvoj (USAID). Svrha joj je povećati konkurentnost Hrvatske na svjetskim i regionalnim tržištima. Skupina hrvatskih poslovnih ljudi osnovala je Poslovno vijeće za konkurentnost i počela je razgovore s Vladom, a osnovano je i Nacionalno vijeće za konkurentnost u kojem su predstavnici Vlade, sindikata, gospodarstva i visokog školstva.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara