Opet nesreća na Zemuniku: Piper Lufthansine pilotske škole prizemljio na trup

Tekst: I.M.
Foto: Arhiva

SINOĆ je zrakoplov Lufthansine pilotske škole "InterCockpit" ponovno doživio nesreću. Ova je, srećom, prošla bez težih posljedica.

Naime, prilikom slijetanja, nešto iza 22 sata, na zrakoplovu tipa Piper Seminola PA-44, iz još neutvrđenih razloga, nisu se spustili kotači pa je na pistu Zračne luke Zemunik prizemljio trupom.

Zrakoplov je pistom "strugao" više od 400 metara, a instruktor i polaznik pilotske škole su, unatoč grubom prizemljenju, uspjeli proći bez ozljeda.

Isti zrakoplov i prije dvije godine zbog istih problema doživio sličnu nesreću

Očevid na mjestu nesreće je uz policiju izvršio i glavni istražitelj za zrakoplovne nesreće, Dinko Vodanović, koji je naveo kako još uvijek nije poznat razlog zbog kojeg je došlo otkazivanja sustava za ispuštanje kotača prilikom slijetanja.

Vodanović je otkrio i kako je isti zrakoplov, prije otprilike dvije godine, doživio identičnu nesreću - također su zakazali kotači, a na pistu u Zemuniku je prizemljio na trup. Upravo zato će istraga nesreće biti izrazito detaljna - jer slučajnosti je previše.

U zrakoplovu istog tipa prošle godine poginuli instruktor i student

U nesreći koju je 1. kolovoza prošle godine doživio zrakoplov istog tipa, poginuli su hrvatski instruktor letenja Danijel Oleksa i talijanski student Alessandro d`Agatto. Piper se, podsjetimo, srušio u more nedaleko od Dugog otoka.

No, iako najteža, to nažalost nije bila i jedina nesreća koju su zrakoplovi Lufthansine pilotske škole doživjeli na zadarskom području - od 2002. godine, od kad se "InterCockpit" nalazi u sklopu Zračne luke Zadar, evidentirano je više od desetak nesreća.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara