Oporba i strani promatrači osporili valjanost predsjedničkih izbora u Nigeriji

NIGERIJSKO IZBORNO POVJERENSTVO je objavilo kako je na predsjedničkim izborima u Nigeriji pobijedio Umaru Yar'Adua, kandidat vladajuće Narodne demokratske stranke, što je izazvalo prosvjede od strane oporbenih protukandidata i stranih promatrača koji izbore smatraju namještenim.

Izbori za predsjednika su održani u subotu 21. travnja zajedno s izborima za nacionalni parlament, dok su 14. travnja bili održani izbori za guvernere i skupštine nigerijskih država.

Prošlotjedni izbori u najmnogoljudnijoj i naftom najbogatijoj afričkoj državi su izazvali veliku pažnju, jer predstavljaju prvi slučaj da se vlast prenosi mirnim putem s jedne civilne vlade na drugu. Međutim, ako je suditi po reakcijama na izborne rezultate, izgleda da Nigeriju čeka daleki put prije nego što postane stabilna višestranačka demokracija.

Izborno povjerenstvo je, naime, objavilo kako je Yar'Adua osvojio 24,638.038 glasova, dok je drugoplasirani kandidat, Muhammadu Buhari, bivši vojni diktator i kandidat Svenigerijske demokratske stranke, osvojio skoro četiri puta manje, odnosno 6,605.299. Trećeplasirani Attiku Abubakar, potpredsjednik Nigerije kojeg je Izborno povjerenstvo bez uspjeha pokušalo diskvalificirati pred izbore, je kao kandidat Kongres akcije osvojio oko 2,6 milijuna glasova.

I Buhari i Abubakar su odbili priznati rezultate. Njihovo mišljenje dijeli i Innocent Chukmuwa, predsjednik Prijelazne promatračke grupe čijih je 10.000 dragovoljaca nadgledalo izbore. "Došli smo do zaključka da izbori predstavljaju šaradu te da nisu ispunili minimum standarda za demokratske izbore", kaže Chukmuwa, dodavši kako će tražiti njihovo poništenje.

Valjanost izbora je osporila i promatračka misija EU, te promatračke misije NDI i IRI - nevladinih organizacija pod pokroviteljstvom američke Demokratske, odnosno Republikanske stranke.

"Pogreške" tijekom izbornog procesa je priznao i predsjednik Olesegun Obasanjo, kojemu mandat istječe 29. svibnja. On je izjavio da su izbori "daleko od savršenih" i da je razočaran kako su se "stranke koristile nasiljem i prijevarom" da osvoje glasove.

Posebnu zabrinutost izražavaju vijesti da je najviše nepravilnosti zabilježeno u naftom bogatom delti Nigera, čije se stanovništvo smatra prevarenim i podjarmljenim od centralnih vlasti, i gdje se nezadovoljstvo izražava kroz napade na instalacije stranih naftnih kompanija, odnosno otmice stranih radnika čije su žrtve bili i hrvatski državljani.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara